Pariz očima i nepcem lokalaca The Guardianu je otkrio John Brunton, a mi vam prenosimo njegove savjete i preporučujemo da si negdje spremite poveznicu na ovaj članak, dobro će vam doći ako planirate posjetiti Grad Svjetlosti. Nije stvar ni u novcu, neka iskustva jednostavno nisu naplativa, a neke tajne mogu vam otkriti jedino ljudi koji u određenom gradu žive. I uživaju.

Šetnja na pariški

Iako smještaj u centru Pariza u pravilu nije jeftin, sve je više modernih hostela u kojima možete povoljno odsjesti. Generator Paris u blizini Gare du Nord nudi krevet zajedničkoj spavaonici već od 23 eura po osobi ili privatnu dvokrevetnu sobu od 78 eura, a možete uživati i u popularnom baru na krovu hostela. Sličan bar ima i hostel The People in Paris Nation u kojem krevet u spavaonici za osmero možete dobiti već od 31,50 eura po osobi. Naravno, smještaj možete potražiti i na Airbnb-u, gdje, čim malo izađete iz strogog centra, možete pronaći sobu već za 50-ak eura po noći.

Iako je cilj ovoga vodiča dati ideje za Pariz kako ga žive lokalci, pogotovo ako ga ranije niste nikada posjetili, morate obići najpoznatije muzeje. Ulaznice za njih nisu jeftine, zato je dobro znati da je svake prve nedjelje u mjesecu ulaz besplatan za većinu stalnih postava, od remek-djela u Louvreu do impresionista koji "stanuju" u L'Orangerie i Musée d'Orsay.

Ulaznice se moraju rezervirati online unaprijed, pa ne zaboravite na taj detaljčić. Pariz ima i više malih, drugačijih i neobičnih muzeja koji su posve besplatni. Istražite što nude Carnavalet, Musée de la Vie Romantique, Capitale(s) i koja je izložba trenutačno postavljena u grandioznom Hôtel de Ville. Dok je Grand Palais zatvoren zbog renoviranja, ulaz u Petit Palais besplatan je, kao i u Musée d’Art Moderne koji se nalazi točno nasuprot Eiffelova tornja.

Niste bili u Parizu ako niste prošetali valjda najpoznatijim grobljem na svijetu, povijesnim Père Lachaise. Prema gužvi lako ćete prepoznati gdje leže Jim Morrison, Oscar Wilde, Edith Piaf, Marcel Proust i Marcel Marceau, ali svakako prošećite i bez cilja romantičnim alejama ovog groblja, među ukrašenim grobovima otkrit ćete mnogo skrivene ljepote.

Posjet najpoznatijem groblju na svijetu: Znate li zašto svi žele dotaknuti zlatni ponos Ivana Salmona u Parizu? Père-Lachaise - 5 Père-Lachaise - 4 Père-Lachaise - 3 +6 Morissonov grob

Vaš turistički vodič sigurno će vas uputiti prema kultnoj crkvi Sacré-Coeur na Montmartreu, ali ako se želite maknuti od turista, posjetite jednako impresivnu gotičku baziliku Saint-Denis, gdje su pokopani gotovo svi francuski kraljevi. Tamo ćete iskusiti jedan sasvim drugačiji Pariz od onoga u središtu grada, s prepunom uličnom tržnicom i živim afričkim zalogajnicama.

U Parizu kao Parižani, jednostavno morate posjetiti Jardin des Plantes, botanički vrt star četiri stoljeća, koji je pun raznobojnog cvijeća i egzotičnih biljaka i omiljeno mjesto Parižana za šetnju.

Prošetati morate i obalom kanala Saint-Martin, koja je načičkana barovima i bistroima, koji su poznati po koncertima uživo na brojnim usidrenim teglenicama, pa do parka Villette, gdje možete napraviti i piknik ako vas vrijeme posluži.

"Plat du jour" s nogu

Jeftini Pariz - 5 Jeftini Pariz - 5 (Foto: Shutterstock)

U vrijeme ručka mnogi bistroi nude povoljan plat du jour, a brzi ručak možete uzeti i u pekarnicama koje često imaju stolove na terasama. Sendvič u baguetteu, kolač i piće dobit ćete za 6-8 eura.

Ulica Rue du Faubourg Saint-Denis nudi povoljna klasična francuska jela i ima bogat izbor etničkih kuhinja: turske, kurdske, indijske, senegalske, libanonske. Ako imate apetit za sirijsku ili tursku kuhinju, posjetite Le Daily Syrien ili Urfa Dürüm, a ako ste više za tradicionalnu francusku kuhinju, uputite se u Bouillon Julien u kojem možete pojesti pravi domaći obrok već za 11 eura.

Uz takve cijene, nije neobično što ćete malo dulje čekati da se oslobodi stol. L'Assignat u Latinskoj četvrti pun je umjetničkog i studentskog šarma, ali i oduševljenih gurmana koji se dave u domaćoj pašteti i blanquette de veau za samo 14 eura. Dobro i jeftino može se pojesti na štandovima s hranom na tržnicama ili ispred ribarnica, a i u blizini svakoga kolodvora mnogo je bistroa koji uvijek imaju sjajne ponude "gableca".

Vikendom se u Parizu posjećuju buvljaci. U vodičima obično stoji Clignancourt, ali ako volite manje razvikana mjesta i vintage modu, morate obići Puces de Montreuil. Prošećite i buvljakom na Place d’Aligre, a obilazak završite u kafiću Le Penty i počastite se čajem od mente koji se kuha na pari s hrskavim pinjolima za 2,30 eura i croqueom monsieurom, najpoznatijim francuskim toplim sendvičem.

Za vikend-izlaske, najbolje je krenuti iz ulice Faubourg Saint-Denis ili Rue Oberkampf. Ako vam dosdi gužva, posjetite rock'n'roll bar Aux Folies u Bellevilleu. Dobar interijer, dobra glazba i dobro domaće vino ili pastis za 3-4 eura, pružit će vam pautentično iskustvo Pariza za domaće. Ako ste više za jazz, nedjeljom navečer ide se u bar-bistro Le Quartier Rouge gdje možete uživati u koncertima uživo uz ukusan obrok. Piće se ne naplaćuje kad su koncerti, ali – s obzirom na to da smo vam do sada već uštedjeli dosta eura - ubacite nešto glazbenicima u šešir.

  Pariz je uvijek dobra ideja: Pet razloga zašto treba otputovati u francusku prijestolnicu Pariz je nezaobilazna destinacija za strastvene ljubitelje umjetnosti Ako posjetite Eiffelov toranj, čeka vas spektakularan pogled na cijeli Pariz Kada bismo ga uspoređivali sa zgradom, Eiffelov toranj imao bi nevjerojatnih 75 katova +9 Notre Dame je s izgradnjom počela davne 1163. godine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju