Već i vrapci na grani znaju kako na našem portalu Italija prilično dobro prolazi. A kako i ne bi, kad svako malo otkrijemo neko odredište čije slike pogledamo u čudu i kažemo „ma kako za ovo nismo znali“. Očito se to događa i drugima, pa ovaj put donosimo priču o tri mjesta na Čizmi, koje toplo preporučuje portal Euronews.

Varigotti - čudesni pogledi, gastronomija i hodanje

Malo selo Varigotti, koje se nalazi otprilike na pola puta između Portofina i francuske granice, zanimljivo je mjesto okruženo strmim liticama. Njegov stari dio u maorskom stilu ispunjen bugenvilijama (nasljeđe srednjovjekovnih Saracena) podsjeća na naslovnicu slikovnice Tisuću i jedna noć.

Varigotijev osebujni šarm čak je zapeo za oko Disney-Pixaru, koji je selo iskoristio kao inspiraciju za svoj animirani film Luca iz 2021. Kao relativno osamljeno mjesto, garantira mir čak i u jeku ljeta, a njegovi stanovnici odbacili su preveliku komercijalizaciju. Postao je utočište za sve one koji više vole opuštenu atmosferu od raskoši i luksuza Portofina ili Porto Cerva.

Varigotti Varigotti (Foto: Getty Images)

Izvan sezone sa sobom donosi dodatnu pogodnost istraživanja sela i okolice bez ljetne sparne klime i komaraca. Planinarima je na raspolaganju bezbroj staza. Za one manje pustolovne, šetnja uz maslinik do crkve San Lorenzo iz 12. stoljeća nezahtjevna je staza s koje se pruža prekrasan pogled na zaljev.

Naravno, neće razočarati ni gastronomija, jer je talijanska rivijera dala neka od najfinijih jela. Dali su i neke čudnije običaje, pa ovdje lokalci (navodno) umaču krišku focaccie u cappuccino.

Praiano - limuni i plodovi mora

Positano i Amalfi dugo su već najpopularnija ljetovališta na obali Amalfija. No između njih skromno je ušuškan njihov zaboravljeni brat, koji je daleko od neprivlačnog. Naprotiv.

Selo na brežuljku s nekoliko tisuća stanovnika, Praiano, pravi je mikrokozmos južnotalijanskog života. Dok su Positano i Amalfi nažalost pali u neke od zamki masovnog turizma, Praiano je zadržao velik dio svoje autentičnosti.

Na trgu popločanom keramičkim pločicama ispred katedrale djeca igraju nogomet dok stariji gledaju, čitaju novine i pijuckaju kavu u nekom od kafića. Sve to odvija se uz zapjenjeno more i litice Caprija u pozadini -

Praiano je savršeno mjesto za osjetiti miris limuna koji se širi iz brojnih gradskih voćnjaka (koji cvjetaju u rano proljeće) i za uživanje u mnogim delicijama Amalfijske obale - od špageta s plodovima mora i pizze sa svježom mozzarellom bufala do prženih sardina. Naravno, sve to valja zaliti čašom limoncella na kraju.

Cefalu Cefalu (Foto: Getty Images)

Cefalu - crkve pune mozaika i osvježavajuća granita

Za Cefalù teško možemo reći kako je daleko od najbolje čuvane tajne na svijetu. Desetljećima je jedno od najpopularnijih mjesta na Siciliji, poznato po svom mediteranskom štihu, tirkiznoj vodi i šarenim ribarskim brodovima.

Unatoč tome, dok turisti hrle u Cefalù zbog željenog sicilijanskog ljetnog iskustva, grad je puno više od slikovite pozadine za odmor na plaži ili fotografije vrijedne objave na Instagramu.

Grad je pravo povijesno blago, a najbolje ga je istražiti na blažem suncu izvan sezone. Cefalù sjajno pokazuje kako su mnoge različite civilizacije koje su kročile na otok ostavile traga na arhitekturi. Lukovi u arapskom stilu vode do baroknih pročelja, dok se u gotičkoj katedrali nalazi bizantski mozaik „Krista Pantokratora“ koji je UNESCO dodao na popis Svjetske baštine.

Ovaj tisućljećima star spoj tradicija ušao je i u kuhinju Cefalùa, s više poslastica u rasponu od prženih okruglica arancina do deserta cassata. U svemu tome isplati se uživati van sezone, jer je i klima izuzetno blaga.

Neki možda još uvijek glasaju za suštinski ljetni odmor na plaži, a ako je tako, onda vam samo preostaje uzeti jednu osvježavajuću hladnu granitu i odabrati najbolje doba za sebe.

Jedan od najljepših talijanskih: Grad u kojem možete smazati najbolji "smrdljivi sladoled" Tropea - 4 Tropea - 3 Tropea - 2 +2 Tropea - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju