Talijanska Ružičasta plaža jedna je od najslavnijih plaža Europe, no trenutačna situacija je takva da vam i sama šetnja njome može donijeti paprenu kaznu

Čarobni pijesak boje breskve na Ružičastoj plaži na Sardiniji doista izgleda vrlo primamljivo. Plaža, koju često svrstavaju među najbolje plaže na cijelom svijetu, svoju neobičnu narančasto-ružičastu nijansu dobiva od ostataka i ljuštura mrtvih mikroskopskih organizama.

Ružičasta plaža - 2 Ružičasta plaža - 2 (Foto: Getty Images)

Ipak, usudite li se prošetati privlačnim pijeskom, dobit ćete kaznu od u najmanju ruku „neugodnih“ 500 eura (za one koji još računaju u staroj valuti, recimo da je riječ o otprilike 3900 kuna). Najbolja stvar je što je to minimalna kazna, jer kazne mogu ići i do 3500 eura (bolje da ni ne preračunavamo u kune), što je u najmanju ruku prilično velika cijena za sunčanje.

Razlog trenutačne zabrane je prekomjerni turizam, točnije turisti koji kradu pijesak kako bi ga ponijeli kući. Dok će vas kročenje na plažu stajati 500 eura, oni koji budu ulovljeni na djelu, odnosno spremanju pijeska za „ponijeti doma“ suočavaju se s visokom kaznom od 3500 eura.

Ružičasta plaža - 4 Ružičasta plaža - 4 (Foto: Getty Images)

Kako donosi portal Timeout, tehnički gledano, zabrana postoji više od 30 godina, no sada se puno ozbiljnije provodi. Ipak, i dalje možete posjetiti ovu plažu, koja je samo dostupna brodom, ali isključivo okupati se i vratiti na brod, odnosno, možete se diviti gledajući je.

Ona se nalazi na otoku Budelli i oko 12 kilometara od zapadne obale Sardinije. Iako se može činiti ekstremnom, zabrana je bila ključna u vraćanju prirodne ružičaste nijanse plaže nakon godina uništavanja.

Ipak, ako se očajnički želite brčkati na ružičastom pijesku, ne bojte se. Postoji mnogo drugih plaža diljem svijeta s nijansom breskve, od „Pink Beach“ na indonezijskom otoku Komodo do Elafonisije u Grčkoj. No, molimo vas, ako ih i posjetite, ostavite pijesak gdje je, kako i one uskoro ne bi završile zatvorene za javnost.

10 odličnih razloga zbog kojih biste već ovaj godišnji trebali provesti na Siciliji Palermo Palermo Sicilija +7 Ragusa, Sicilija - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju