Kao što su Istrani ponosni na svoju malvaziju ili pak krčki vinari na žlahtinu, Međimurci svoju ljubav daju pušipelu. Ovo polusuho bijelo vino od sorte grožđa koja je u Hrvatskoj najpoznatija kao moslavac, polako privlači pažnju domaćih, ali i internacionalnih vinara i vinoljupca, pa ga neki čak nazivaju novom zvijezdom na hrvatskoj vinskoj sceni.

Prvi zapisi o pušipelu potječu iz prve polovice 19. stoljeća, kada se spominje u vinogradima na području naselja Dragoslavec Breg. No, nakon toga nazivu pušipel gubi se svaki trag jer se radio pod imenom šipon ili moslavac, pa je u drugoj polovici 20. stoljeća široj vinskoj klijenteli bilo nepoznato.

Međimurci pušipelom danas zovu samo najbolja vina dobivena od te sorte, a ona nižeg ranga moslavac. Čini se da moslavac ni u Moslavini nije baš na dobrom glasu, već se smatra samo vinom za gemište. No, nije ni to loše, zar ne? Moslavci su se odlučili posvetiti škrletu, a moslavcu Međimurci. Oni svoje dragocjene pušipele dijele na classic- vino iz redovne berbe i prestige – predikatna vina kasnijih berbi.



Jedan od vrhunskih međimurskih pušipela odnosno Pušipel prestige nedavno smo kušali i u vinskom podrumu obitelji Jakopić. Upravo ova obitelj, uz druge poznate međimurske vinare s dugom tradicijom, osnovala je udrugu vinara i vinogradara 'Hortus Croatiae' koja je tek prije nekoliko godina revitalizirala stari naziv ove sorte i uspjeli ga učiniti prestižnom autohtonom robnom markom međimurskog vinogorja.

Udruga koja je počela s osam entuzijastičnih obitelji, a danas broji 20-ak međimurskih vinara, u početku je imala za cilj unaprijediti kakvoću vina od sorte koju su desetljećima podcjenivali čak i vinari, a sada žele da za njihovo vrhunsko vino čuje ostatak Hrvatske, ali i Europa i svijet.

U Međimurju se danas nalazi oko tisuću hektara vinograda, od toga pola otpada na pušipel. Da su Međimurci zaista zaljubljeni u svoje vino i povrh svega ponosni na njega dokazuje i vinski festival Urbanovo koji počinje 13. svibnja s Danima pušipela.



Nikako ne propustite posjetiti Međimurje i isprobati pušipele vinara Kocijan, Cmrečnjak, Kojter, Dvanajščak, Kotalenko i Tomšić koji su na nedavnom kušanju ocijenjeni Zlatnim diplomama, ali i ostale izvrsne međimurske vinare koje sigurno neće razočarati vaša nepca.

Organizatori ovogodišnjeg Urbanova su, već tradicionalno, 'Hortus Croatiae' i Međimurska županija, uz veliku podršku Općine Štrigova, tamošnje i županijske turističke zajednice, kao i Termi Sveti Martin. Svake godine Urbanovo ima županiju partnera, a to će ovog puta biti Sisačko-moslavačka i njihova vinarska udruga 'Škrlet', a kako je sama manifestacija međunarodnog karaktera, tako se i ove godine ističu partneri susjednih zemalja, Općina Dobrovnik iz Slovenije i županija Somogy iz Mađarske, koje će također predstaviti svoja vina.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju