Kako se Nizozemci ubrajaju u pivopije nije ništa novo i nepoznato, ali je zanimljivo, da je ove godine, broj pivovara dosegao isti broj kao u srednjem vijeku kad se u zemlji klompi i vjetrenjača pivo proizvodilo doslovno na svakom koraku!

Država se sada može pohvaliti s otprilike 500 pivovara, što je porast od čak 2400% gledamo li situaciju iz osamdesetih godina 20. stoljeća. Složite ćete se, lijepa brojka o kojoj mnogi mogu samo sanjati.

Povodom ovog uspjeha , Zaklada za baštinu nizozemske pivske kulture, SENB, pozdravila je brojkemi povratak na „srednjovjekovnu razinu“, kad su svako mjesto i grad proizvodili svoje pivo. Početkom osamdesetih godina, Nizozemska je imala tek 20 pivovara, a iako najveće pivovare i dalje proizvode 90% onoga što se prodaje u barovima i kafićima, oko 450 ostalih pivovara radi sjajna craft piva.



Kad je riječ o gradovima koji prednjače u novim pivovarama, prvi je svakako, Amsterdam. No, ne zaostaju ni drugi, pa su se tako nedavno u Rotterdamu otvorile pivovare i pivnice Eurotrash Brewery i Brouwerij Noordt, koje ako posjetite, zasigurno nećete pogriješiti.

Ipak, nije samo Nizozemska povećala trend proizvodnje piva, već je zadnjih nekoliko godina to slučaj i u ostalim svjetskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Pivovare poput Zmajske, Nove runde i sličnih, itekako su podigle i kvalitetu piva u Hrvata.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju