Nastavljamo s obilaskom zemlje koja je domaćin Eura, a ovaj put idemo na sjever Francuske, u Lille!
Smješten u blizini granice s Belgijom, Lille je dom za otprilike 227 tisuća stanovnika, no računajući šire područje koje njemu gravitira, ovdje živi nešto više od milijun duša, i time je ovo četvrto najveće urbano francusko područje.

Grad je nekad bio poznat kao važno industrijsko središte, s posebnim naglaskom na tekstilnu industriju, a danas je vrlo važno prometno središte. Najprije je početkom devedesetih povezan s Parizom brzom željeznicom (sat vremena vožnje), a 1994., izgradnjom tunela La Manche koji ispod mora povezuje Francusku i Veliku Britaniju, našao se u središtu trokuta koji spaja Bruxelles, Pariz i London!



U međuvremenu nije se zapostavio ni razvoj visokog školstva, pa tako danas na širem gradskom području studira više od 100 tisuća studenata! Ovo obećava i dobru zabavu, tako da možete biti sigurni kako Lille nije mrtav grad.

Neka vas ne iznenade ni česte slike i naljepnice velikog Charlesa de Gaullea svuda okolo po gradu, jer je upravo on najpoznatija osoba rođena u Lilleu te se stanovnici prilično ponose tom činjenicom.

Put do Lillea

Avion do Pariza i vlak do Lillea je vjerojatno najbolja kombinacija. Već smo rekli kako vlakom treba tek sat vremena od glavnog grada Francuske, tako da je ovo najbrži put. Naravno, mi uvijek rado preporučamo put automobilom, a od Zagreba će vam trebati oko petnaest sati (1400 kilometara). Put vodi preko Ljubljane, Munchena, Stuttgarta, Luksemburga i Bruxellesa pa usput možete štošta i razgledati, prije dolaska na jednu od utakmica Eura u Lilleu.

Smještaj

Hotela ima dovoljno, ali i privatnog smještaja, posebno kad je ljeto i nema toliko studenata. Pri traženju smještaja definitivno ne biste trebali naići na probleme.



Znamenitosti


Vjerovali u svevišnjeg ili ne, svakako obiđite katedralu Notre Dame de la Treille posvećenu djevici Mariji i izgrađenu u drugoj polovici devetnaestog stoljeća. Ovdje se nećete zadržati puno, a crkva je zbilja lijepa. Tko ljubi umjetnost, obavezno treba posjetiti jedan od najpopularnijih muzeja u zemlji, Palais des Beaux Arts. U njemu se kriju djela velikih europskih umjetnika, poput Rubensa i Van Dycka, a naučit ćete više i o flamanskoj umjetnosti.

Zaljubljenicima u životinje preporučamo odlazak u zoološki vrt koji broji više od 400 raznih životinjskih vrsta. Nakon što pogledate sve ovo ili barem dio, vrijeme je i za dobar ručak, a najpoznatije i najbolje mjesto u gradu je restoran Meert u kojem ćete uživati u specijalitetima lokalne kuhinje, ali i u posebnom vaflu kojeg su ovdje izmislili.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju