Naravno, svima nam je Las Vegas najpoznatiji po kocki i zabavi, no grad od šestotinjak tisuća duša ipak je mnogo više. U svakom slučaju, do sad ste ga vezali samo uz kockanje i lude provode, no nakon sljedećih 10 činjenica, možda ga počnete spominjati i po nekim drugim stvarima.

1. Nekadašnji posjetitelji uživali su u ATOMSKIM bombama


Kako, molim?! Pa jednostavno. Sredinom pedesetih u Nevadi su se testirale nuklearne bombe, otprilike stotinjak kilometara od grada. Za to vrijeme gosti su bezbrižno ostavljali ili uzimali novce u kasinima, a potom bi izlazili van i promatrali golemi oblak prašine kojeg bi eksplozija izazvala. Išlo se čak toliko daleko pa se i birala "Miss atomske bombe", a više o svemu ovome, ako vas put nanese u Vegas, možete naučiti u Nacionalnom muzeju za testiranje atomskog oružja.



2. Grad je prilično "mlad"

Ako se pitate zašto je Carson City postao glavni grad Nevade 1864. godine, a ne Las Vegas, odgovor je i više nego jednostavan. Naime, Vegas tada uopće nije postojao. Grad se na mapama našao tek 1905. godine, kao jedna od postaja na željezničkoj liniji, a bome, u nešto više od sto godina, prilično se lijepo razvio.

3. U njemu postoji jedan prilično čudan muzej…

U blizini Trumpova hotela (čisto da spomenemo i novog predsjednika) smjestio se Erotski zavičajni muzej. Na ogromnom prostoru nalazi se sve što ima veze sa seksom i erotikom, a gotovo smo sigurni kako su David Duchovny i Charlie Sheen više puta proveli ovdje nekoliko sati…

4. Ali i muzej koji nam se čini kao sjajna ideja

Vegas je grad koji stalno ide naprijed, kao da se drži onog olimpijskog gesla "brže, više, jače". Grad je pun svjetla, reklama i blještavila, a i one se prilično često mijenjaju. E pa sad, ne završavaju sve u smeću, već ih dobar dio mir pronađe u Neonskom muzeju. Tu se nalaze neke zbilja slavne reklame, poput one iz 1952., koje je pozivala ljude u Vegas tek kad je postajao meka kocke.

5. Grad ima tračnice, ali se njima ne vozi

Ironično je to za grad koji je nastao upravo zahvaljujući industrijalizaciji i željezničkoj mreži. Tračnice su još tu, ali vlakova nema i njima ne možete doći do Vegasa. Ipak, možete ih vidjeti, jer se nalaze kao svjedok prošlosti drugačijeg Vegasa.



6. Najslavniji znak grada uopće se ne nalazi u Las Vegasu

Slavni znak na kojem piše "Welcome to Fabulous Las Vegas" zapravo se nalazi nekoliko kilometara izvan grada, u mjestu znakovita naziva Paradise. No, nema veze, jer tko je naumio doći do Vegasa, teško da će ga ova tabla zbuniti.

7. U blizini možete skijati

Ne brinite, ovo nije skijanje kao ono u Dubaiju, koji ima skijašku stazu unutar trgovačkog centra. U blizini se nalazi resort Heavenly, koji je dom 97 staza. Ok, "blizina" iznosi 725 kilometara, ali zračna povezanost je sjajna, a vjerujemo da nemate ništa ni protiv vožnje automobilom.

8. Kako bi vidjeli Veliki kanjon, nije potrebno ići u Arizonu

Impresivni Veliki kanjon i grad imaju sjajan partnerski odnos. Postoji nekoliko putničkih agencija koje će vas odvesti do kanjona, gdje se možete provozati helikopterom. Naravno, ovo dosta i košta. A ako si ne možete priuštiti let helikopterom, u blizini Vegasa ima nekoliko zgodnih i visokih planina koje možete obići.

9. Nije glavni grad Nevade

Da, kao što smo već spomenuli, glavni grad je Carson City, unatoč tome što je Vegas daleko najveći grad. Jer ako ga promatrate sa širom okolicom, doći ćete do brojke od 2,3 milijuna stanovnika. S druge strane, u Carsonu živi tek nešto više od 50 tisuća duša. Ovo i nije rijedak slučaju u SAD-u, jer primjerice, nije niti Los Angeles glavni grad Kalifornije, već ta čast pripada Sacramentu.

10. Nemojte ga pobrkati s drugim Las Vegasom

Da, u saveznoj državi New Mexico, nalazi se grad koji se također zove Las Vegas i do kojeg, igrom slučaja, možete doći vlakom. Ipak, taj Vegas ima tek oko 15 tisuća stanovnika, a njegov nadimak glasi "drugi Las Vegas".

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju