Ako ste još jedan od onih romantika koji na more putuju starom cestom, ukoliko se krećete prema Dalmaciji put će vas nanijeti kroz Korenicu. E sad, tamo se naravno nalazi nadaleko poznata i glasovita Macola u kojoj možete guštati u prvoklasnoj janjetini i prasetini, no jeste li znali kako u blizini Macole već neko vrijeme radi i kineski restoran?!

Prije otprilike godinu dana, moja bolja polovica i ja vraćali smo se iz Dalmacije u Zagreb. Kako nam se nije žurilo (plus da uštedimo na cestarini), odlučili smo se za povratak starom cestom. Malo po malo, stigli smo tako i do Korenice, prošli opjevanu Macolu (inače, iza restorana ima nešto nalik na zoološki vrt) i nastavili put, kad nam je pozornost privukla jedna prilično neobična tabla uz cestu. Naime, do tad smo prošli desetke tabli s nacrtanim janjcima i prascima na ražnju, no ova tabla, uz nacrtanog janjca i prasca imala je zanimljiv natpis. Chinese restaurant Kunlun (uostalom, slika sve govori).



Naravno da smo odmah stali, fotografirali, nasmijali se i nastavili se čuditi kineskom restoranu u srcu Like. Uostalom, na pamet su nam pala i sasvim logična pitanja, koja se tiču isplativosti kineskog restorana u kraju gdje se naveliko jedu domaće životinje, a nekako smo, imajući u vidu kako je Lika jedan od siromašnijih krajeva Hrvatske, zaključili kako je malo vjerojatno da lokalno stanovništvo ovdje često dolazi uživati u mongolskom mesu, proljetnim rolicama i svinjetini na Szechuan način.

Bilo kako bilo, s obzirom da smo taj put bili siti od obilnog ručka, kojeg smo pojeli prije polaska na put, odlučili smo preskočiti posjetu Kunlunu, no čvrsto smo obećali sami sebi da ćemo se u njega kad-tad vratiti. Još smo par puta prolazili, no nekako, događalo se da nije bilo pravo vrijeme za to. Ili nismo imali vremena ili smo već ručali, no misterija kineskog restorana u Korenici bila je još prisutna u našim glavama, pa smo prije mjesec dana, vraćajući se iz Zadra, končano skrenuli na parking kraj neobične table i odlučili isprobati kinesku kuhinju na lički način.



Ono što sam odmah na parkingu vidio bila je mala kućica sa strane koja u tom trenutku nije radila, ali je bilo jasno da je to, ni manje ni više, nego azijska suvenirnica. Iskreno, sad nam tek nije ništa bilo jasno, jer ako bi netko i eksperimentirao s kineskom kuhinjom ovdje, zašto bi pobogu itko kupovao kineske suvenire u Lici.

Ušetali smo u restoran gdje nije bilo gotovo nikog, osim par ljudi, koji su po dobrom i simpatičnom običaju manjih mjesta, nas dvoje pogledali od glave do pete, vjerojatno se i pitajući "tko su ovi koji zalaze u lički kineski restoran", kad im se Macola nalazi niti kilometar dalje. No, mi smo sjeli za stol, konobarica je donijela meni, gotovo identičan onom u zagrebačkim kineskim restoranima (Asia, Tiantan). Restoran je uređen ok, ništa specijalno, ali i gore navedeni restorani u Zagrebu ne izgledaju ništa bolje, posebno Asia (mislim na onu u Šenoinoj, ali i na Gupčevoj zvijezdi), u koju valjda nije uložena ni lipa zadnjih 10 godina (zadnji put kad sam bio kartonski meni im se raspadao).

Bez puno mudrovanja uzeli smo kiselo-ljute juhe, a potom se Maja odlučila za osam blaga (ljuto jelo s tri vrste mesa i povrćem), dok sam ja uzeo piletinu Gombao, jer nažalost, nije bilo meni inače omiljene, svinjetine u umaku od naranče. Jela su stigla zadovoljavajućom brzinom, sasvim su korektna, iako bi mogla biti i bolja, ali s obzirom na ljubav prema kineskoj kuhinji, mi smo u njima uživali. Sve to vrijeme, u restoranu su možda bila puna dva stola.

I tad, na parkingu ispred, zaustavio se autobus. Iz njega je izašlo četrdesetak azijskih turista i ubrzo zauzelo sve raspoložive stolove u restoranu. U tom trenutku shvatili smo zašto je ovdje otvoren restoran, ali i suvenirnica. Zbog blizine Plitvičkih jezera. Naime, Hrvatsku zadnjih godina posjećuje ogroman broj turista s azijskog kontinenta, posebno Koreanaca, od kojih mnogi idu u razgledavanje prirodnih ljepota zemlje, a gdje ćeš naći veće ljepote od Plitvica. Valja uzeti u obzir da smo mi bili krajem desetog mjeseca, tako je da za pretpostaviti kako je u vrijeme sezone ovaj restoran pun, a vlasnik zasigurno ima dogovor s mnogim turističkim agencijama koji na Plitvice dovode goste iz Azije. Naime, oni često žele jesti hranu koja im je bliska, pa je zapravo otvaranje kineskog restorana u Korenici, kojem smo se mi iščuđavali, pun pogodak.

Eto, ako volite kinesko, sad znate da ga možete jesti i u Lici, a bome ne trebate se više ni čuditi kao mi "luđaku" koji je ovdje otvorio kineski restoran, jer se taj poslovni plan očito pokazao uspješnim.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju