Rijetke stvari u životu su ukusnije od dobre čokoladne torte prekrivene finom glazurom. Zahvaljujući autorici knjige "Better Baking" Genevieve Ko, u ovom 'grješnom' zalogaju ovih blagdana možete uživati bez grižnje savjesti.
U svojoj kuharici Genevieve Ko predlaže zdraviju verziju čokoladne glazure koja se sastoji od samo konzerve pirea od batata i tamne čokolade s 55 do 60 posto udjela kakaa. Da, dobro ste pročitali u pitanju je kombinacija krumpira i čokolade.
Slatkoća batata i njegova kremoznost idealna je družica tamnoj čokoladi, pa autorica kuharice "Better Baking" tvrdi da se ista može iskoristiti kao preljev za različite kolače i torte.
S obzirom da u Hrvatskoj nije lako nabaviti konzerve pirea od batata, možete ga sami napraviti od skuhanog i zgnječenog batata u koji ne morate dodavati dodatnu tekućinu, ali koju eventualno možete oplemeniti žličicom meda.
Recept za glazuru:
220 grama pirea od batata
140 grama tamne čokolade
Priprema:
1. Topao pire od batata pomiješajte s otopljenom čokoladom na pari dok ne dobijete homogenu smjesu.
2. Kada se smjesa ohladi, njome ukrasite željenu slasticu. Dobar tek!