Posjetite li Portugal, teško je da ćete izbjeći torticu sa slastičarskom kremom od jaja Pasteis de nata. Taj kremasti kolačić jede se tijekom cijelog dana, kao doručak, međuobrok ili desert nakon jela.

Prvi su ga napravili katolički redovnici u Jeronimitskom samostanu u Lisabonu u 18. stoljeću koji su voljeli jesti slične takve kolače iz Francuske.

S obzirom na to da su se u samostanima onoga vremena koristili bjelanjci za štirkanje odjeće, imali su na raspolaganju mnogo žumanjaka za eksperimentiranje. Ostalo je, kažu, povijest.

S vremenom se recept za ove kolače proširio među sve slojeve društva, a najpoznatiji se pripremaju u slastičarnici "Fabrica de Pasteis de Belem", koja je otvorena još 1837. godine.

Donosimo vam najbrži recept za pripremu ovih kolača u vlastitom domu.

Sastojci za kolače Pasteis de nata:
200 grama bijelog šećera
1 žlica brašna
150 ml punomasnog mlijeka
1 štapić cimeta
70 ml vode
¼ žlice ekstrakta vanilije
3 žumanjaka
1 pakiranje lisnatog tijesta (cca 300 grama)

Priprema:
1. Zagrijte 150 ml mlijeka, a žumanjke odvojite od bjelanjaka.

2. U zdjeli izmiješajte 50 ml toplog mlijeka s brašnom i ekstraktom vanilije. Kad dobijete ujednačenu smjesu ulijte je u preostalo zagrijano mlijeko.

3. U posebnom loncu pomiješajte šećer, vodu i štapić cimeta te pustite da tekućina zavrije. Tada izvadite cimet iz lonca.

4. Šećerni sirup polako pomiješajte s mlijekom te ulijte žumanjke. Pjenjačom sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoliku smjesu.

5. Razvaljajte kupljeno lisnato tijesto na debljinu oko jednog centimetra.

6. Izrežite krugove koji će stati u kalup za muffine. Ispunite kalupe nadjevom na bazi jaja do tri četvrtine.

7. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na maksimalnu temperaturu od 275 Celzijevih stupnjeva, oko 9 do 10 minuta dok na površini tortice ne vidite crne rupe.

Ohladite tortice prije konzumiranja. Dobar tek ili saborear a sua refeição!

U videu "Spoonstix Bloga" pogledajte najbrži recept za pripremu poznatih portugalskih kolača.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju