Zajedno s općinskom delegacijom, na Biševo je stigla i komiška gradonačelnica Tonka. Otočanima je predstavila novi općinski projekt – biševski otočki centar za posjetitelje. Uz pomoć europskih sredstava, općina planira nekadašnju biševsku školu pretvoriti u multimedijalni centar sa zaslonima na dodir, restoranom i dizalom za invalide. Posjetitelje Modre špilje u centar će voziti električni autobusi.



Gradonačelnica je sastanak organizirala u Portu, staroj solionici sardina, gdje uz Zvonka žive i braća Tomić. Nekad su na otoku bila trojica, a potom je jedan od njih napustio Biševo zbog sukoba. Krešo vodi restoran, a Veljko je glavni gril-majstor. Iako je gostiju zbog konkurencije svake godine sve manje, Veljko je unatoč tome zadovoljan. Krešo se svake zime uputi u Njemačku ili barem u Zagreb da nađe posao no dospije tek do susjednoga otoka. Treći brat, Franci, nakon sukoba je preselio u Komižu i kupio ribički brod. Njime ribari od Dugog otoka do Crne gore

Nakon Tonkine prezentacije, krenula je ljutita rasprava. Uslijed zamjerki da će općina školu preurediti do neprepoznatljivosti i da će time otok izgubiti još jedan od posljednjih simbola nekadašnje zajednice, Biševljani su iskoristili priliku i vlasti rekli sve što im već godinama leži na srcu. Baš svi su se uključili u debatu, iznijeli vlastite prijedloge i opaske, te naveli neki problem. U čast tog događaja, Mićo Finta je napisao pjesmu, a gradonačelnica Tonka na kraju je priznala da ne namjerava poduprijeti biševski mjesni odbor.

Trinaestom epizodom završavamo našu interaktivnu dokumentarnu seriju. Što će se dogoditi sa školom, hoće li otočani dobiti mjesni odbor i kakva je budućnost Biševa – postat će jasno do ljeta. Mate Dolenc će priču pomno pratiti i dalje, a ekipa web-portala iOtok na kraju će je pretvoriti u cjelovečernji dokumentarni film. Posljednju epizodu iOtoka pogledajte ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju