Južna Koreja
Haejangguk
– u doslovnom prijevodu „juha koja uništava mamurluk“. Odnosi se zapravo na sve juhe koje su u korejskoj kuhinji služile za liječenje mamurluka. Obično se sastoji od sušenog napa kupusa, nekih dijelova vola i povrća u goveđoj juhi. Jelo datira još iz 14. stoljeća!

Indonezija
Kaya tost
– Običan tost pripremljen s kayom (džem od kokosovih oraha), šećera, kokosovog mlijeka i jaja.

Danska
Reparationsbajer
– Danci ni malo ne filozofiraju oko liječenja mamurluka. Ovaj naziv preveden na hrvatski bi značio „pivo koje liječi“. Dakle, Danci očito smatraju kako se mamurluk najbolje liječi na način da nastavite piti!

Engleska
English breakfast
– Obilan doručak je sjajan pokušaj s kojim imate dobre šanse izliječiti glavobolju. Sastoji se od slanine, jaja, kobasica, kruha, crnog pudinga (engleska verzija krvavice) i mnoštva zapečenog graha. Ako vas od ovog ne pusti mamurluk, onda ste gadno zapeli...

Peru
Leche de Tigre
– ili po naški rečeno, tigrovo mlijeko. Ovaj koktel sadrži gotovo sve sastojke za koje se vjeruje da su dobri pri liječenju mamurluka. Sok limete, korijander, luk, češnjak, čili, sol, papar i na poslijetku, riba, sastojci su ovog južnoameričkog čuda. Za njega se još vjeruje da nema samo snagu protiv mamurluka, već da je i afrodizijak.

Njemačka
Katerfrühstück
– obično se sastoji od marinirane haringe punjene krastavcima. Nakon pretjerivanja s pićem to je obično prvo jelo sljedeći dan, jer se vjeruje kako vraća snagu i energiju.

Meksiko
Menudo
– meksička juha s tripicama koje su pomiješane u juhu s crvenim čili papričicama. Vjeruje se kako stimulira osjetila i „čisti“ glavu.



Nadamo se da ćete sljedeći puta biti pažljiviji, ugodan vam vikend!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju