Mahune vanilije plodovi su orhideje koji se beru ručno pa prolaze razne procese kako bi razvile 500 jedinstvenih komponenti okusa i arome prije nego što dođu do kupca.

Baš kao što je slučaj s kavom i vinom, i aroma vanilije mijenja se ovisno o mjestu na kojem je uzgojena. Madagaskar (koji drži 75 posto tržišta) proizvodi slatku i kremastu vaniliju, dok tahićanska ima cvjetne note i dominantnu višnju. Vanilija u Meksiku dobiva karakteristične začinske note klinčića i muškatnog oraščića.

No koristi li se vanilija iz mahune za pečenje, teško ćete moći prepoznati razliku. Od stotine spojeva koje sadrži većina nije otporna na visoke temperature - pa odlučite ispeći kekse ili kolač, razmislite koliko ćete novca potrošiti na kupovinu začina.

Mahune vanilije možete iskoristite za kreme ili sladoled, a ekstrakt će dobro podnijeti temperature iz pećnice.

Mahune vanilije najbolje je čuvati u čvrsto zatvorenoj vrećici u hladnjaku jer se brzo suše.

Vanilija Vanilija (Foto: Getty Images)

Manje od jedan posto skupocjenog začina u kupovnim proizvodima otpada na prirodnu vaniliju. Većinom se koristi sintetički vanilin koji je 20 puta jeftiniji.

Slika nije dostupna Hrana i piće Savršena krumpir-salata: 5 čestih pogrešaka zbog kojih nije dovoljno ukusna

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju