Quiche je slana pita od prhkog tijesta i nadjeva na bazi jaja te drugih namirnica po želji. To francusko jelo posebno je popularno u proljetno vrijeme, a svoje ukućane oduševit ćete ako im pripremite slasnu kombinaciju pancete i poriluka.

Britanski chef Gordon Ramsay na svojem je kanalu na YouTubeu otkrio sve tajne pripreme savršenog quicha. Najbolje od svega? Glavna zvijezda slane pite je tijesto koje se priprema od tek nekoliko sastojaka koje manje-više svi imaju u svojoj smočnici i hladnjaku.

Slika nije dostupna Hrana i piće Trik Gordona Ramsayja za najfiniju kajganu

Sastojci za tijesto:
200 grama brašna + dodatno za posipanje
100 grama maslaca
prstohvat soli
nekoliko žlica obične vode

Nadjev za pitu:
200 grama pancete
100 grama parmezana
4 jaja
4 žlice kiselog vrhnja
2 poriluka
šaka svježeg peršina
sol i papar po želji

Priprema:
1. U posudi prosijte brašno te u njega "umasirajte" omekšali maslac. Važno je da maslac bude sobne temperature kako biste s njime lagano mogli napraviti tijesto bez previše miješanja.

2. U brašno i maslac dodajte i nešto soli te obične vode kako biste formirali tijesto. Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na dvadesetak minuta.

Pečeno pile Hrana i piće Trik Gordona Ramsayja: Najlakši recept za sočno pečeno pile bez podlijevanja

3. Razvucite tijesto u oblik kruga te na debljinu od oko 3 milimetara te ga stavite u kalup za pečenje promjera oko 25 centimetara koji ste prethodno namazali s nešto ulja. Površinu izbodite vilicom.

4. Tijesto stavite u hladnjak na 10 minuta da se stisne.

5. Kada ga izvadite iz hladnjaka, preko tijesta stavite papir za pečenje te ga prekrijte keramičkim kuglicama za pečenje ili nekuhanom rižom.

6. Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta. Izvadite ga iz pećnice, uklonite papir i rižu odnosno keramičke kuglice i vratite u pećnicu na još 5 do 10 minuta dok ne dobije lijepu boju.

Wellington Hrana i piće Recept za biftek zbog kojeg je Gordon Ramsay postao zvijezda

7. Pancetu narežite na sitne komade te je prepržite u tavi oko tri do četiri minute. Dodajte i sitno nasjeckani poriluk te pirjajte sve zajedno još otprilike pet minuta.

8. U velikoj zdjeli razbijte jaja i istucite ih s vrhnjem u glatku smjesu. Dodajte im pancetu i poriluk. Ubacite i više od pola sira te sitno nasjeckani peršin. Sve dobro posolite i popaprite.

9. Prelijte nadjev preko pečene pite, a na vrh posipajte preostali sir.

10. Pitu zapecite još 15 do 20 minuta. Poslužite toplo sa sezonskom salatom. Dobar tek!

Kako Gordon Ramsay radi quiche s porilukom i pancetom, provjerite u njegovu videu na YouTubeu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju