Slani tartovi idealni su za vruće dane. Možete ih jesti tople i hladne, ponijeti na posao ili poslužiti na zabavama. Poigrajte se oblikom ili ispecite male pite u kalupima za muffine i dobit ćete predjelo koje sjajno izgleda.

Nadjeven savršenom kombinacijom rajčica, češnjaka i sira, ovaj tart obožavat će baš svi. Nedostaje li vam proteina, možete dodati 20 grama sitno narezanog pršuta u recept. Pospite ga po češnjaku prije nego dodate sir.

Neka vas ne brine izrada tijesta jer je postupak vrlo jednostavan, a tijesto se ne diže i uvijek ispada dobro. Češnjak možete peći istovremeno s korom i tako uštedjeti na vremenu.

Sastojci za tart s rajčicama, češnjakom i sirom:

Za tijesto:

  • 375 g brašna
  • 1 čajna žličica soli
  • 175 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • 5-6 žlica hladne vode

Za nadjev:

  • 1 glavica češnjaka
  • 1⁄2 čajne žličice maslinovog ulja
  • 165 g ementalera, naribanog
  • 4 veće rajčice
  • 1⁄2 čajne žličice soli
  • 1⁄4 čajne žličice papra

Priprema tarta s rajčicama, češnjakom i sirom:

  1. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte putar narezan na komadiće i prstima miješajte da dobijete mrvičastu smjesu. Potom dodajte žumanjak pa postepeno, žlicu po žlicu, hladnu vodu. Kada se tijesto počne odvajati od posude, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se odmori 30-ak minuta.
  2. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5mm, prenesite ga u okrugli ili pleh za tart veličine 28-30 cm koji ste namazali maslacem. U plehu prstima razvucite tijesto da se podigne uz rubove. Ponovno vratite u hladnjak na 15 minuta.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Izvadite tijesto iz hladnjaka i prekrijte ga papirom za pečenje te uspite rižu ili stavite drugi "uteg" da se tijesto ne podigne. Pecite 10 minuta pa izvadite papir s utegom i pecite još 5 minuta.
  4. Smanjite pećnicu na 175 stupnjeva.
  5. Ogulite češnjak i svakom češnju odrežite vrh. Stavite na komad aluminijske folije, pokapajte maslinovim uljem i presavijte foliju da sasvim prekrijete češnjak. Pecite na 220 stupnjeva 30 minuta pa ohladite. Istisnite pulpu od češnjaka na koru od tijesta i jednoliko je rasporedite.
  6. Pospite trećinom naribanog sira.
  7. Narežite rajčice na ploške i ravnomjerno ih posolite i popaprite. Ostavite da stoje na papirnatim ručnicima 10 minuta pa ih posložite preko naribanog sira.
  8. Pospite preostalim sirom.
  9. Pecite 45 minuta, malo ohladite pa narežite i poslužite.

7 jela za svaki dan ovog tjedna koja se mogu napraviti za 10 do 15 minuta Piletina s limunom i vrhnjem Kuglice laddoo +0 Pizza u tavi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju