Junetina Stroganoff ili Govjadina po-strogonovski popularnlo je rusko jelo koje je dobilo ime po grofu Alexsanderu Sergeyevich Stroganoffu.

Prvi recept za umak Stroganoff objavljen je u klasičnoj ruskoj kuharicu "Podarok molodym khozyaykam" (Dar mladoj kuharici) davne 1871. godine.

Originalni recept sadržavao je pirjanu junetinu mariniranu u francuskom senfu te posluženu s ruskim kiselim vrhnjem. Pirjane gljive danas su sastavni dio recepta za ovo jelo, dok se umak najčešće poslužuje uz tjesteninu.

Nemate junetine kod kuće? Nema problema! Vrlo sličan okus jela dobit ćete i ako se poslužite svinjetinom. Donosimo vam najlakši recept za svinjetinu ala Stroganoff.

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 400 g svinjetine
  • 300 ml kiselog vrhnja
  • 250 ml mesnog temeljca
  • 2 čajne žličice Dijon senfa
  • 1 veći luk
  • 1 žlica dimljene paprike u prahu
  • biljno ulje po želji
  • svježi peršin za posluživanje
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Zagrijte malo ulja u većoj tavi pa na njemu prepirjajte nasjeckane gljive. Pirjajte nekoliko minuta dok ne ispari sva tekućina iz njih. Uklonite ih iz tave i stavite sa strane.
  2. Dodajte još ulja u tavu pa prepirajajte svinjetinu koju ste narezali na kocke veličine oko 2 do 3 centimetara. Pirjajte ih oko pet do osam minuta dok ne dobiju lijepu karameliziranu bolju. Uklonite ih iz tave.
  3. Karamelizirajte nasjeckani luk – pirjajte ga barem 10 do 12 minuta dok ne dobije željenu teksturu i boju.
  4. Karamelizirani luk pomiješajte s prepirjanim gljivama i mesom. Začinite s mljevenom paprikom.
  5. Podlijte sve zajedno s mesnim temeljcem i kuhajte par minuta da se okusi sljube. Posolite i popaprite po želji.
  6. Pred kraj kuhanja u umak umiješajte kiselo vrhnje.
  7. Poslužite s prilogom po želji. Dobar tek!

5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine Sporo pečena svinjetina Svinjski obrazi/Ilustracija Tangsuyuk hrskava korejska svinjetina +0 Svinjetina se može pripremiti na razne načine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju