Palačinkica obožavana u Irskoj napravljena je od namirnice koja se ne zaobilazi niti u jednom tradicionalnom jelu Smaragdnog otoka. U izvornom receptu za boxty koristi se krumpir u čak dva oblika - sirovi ribani i pire, pa je zbog toga ovo jelo i odličan način kako iskoristiti i ostatke pire-krumpira od ručka. 

Irci bi mogli jesti ove palačinke od krumpira u bilo koje doba dana i u svakoj prilici, zato postoje njihove i slane i slatke verzije. Mi smo sve za pripremu naših pronašli u Lidlu, a razne dodatke za njih možete pronaći od 14. ožujka, u Tjednu Velike Britanije i Irske. Doručkujte poput Irca i uz boxty poslužite šunku, prženu slaninu, jaja ili zapečeni grah.

Irski doručak - boxty s jajem i prženom slaninom Irski doručak - boxty s jajem i prženom slaninom (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Napravite ''grickalicu'' idealnu za proslavu Dana svetog Patrika, veselog irskog praznika koji se slavi diljem svijeta. U smjesu dodajte ribani cheddar i poslužite palačinke uz kiselo vrhnje, mladi luk i, naravno, nezaobilazno tamno irsko pivo.

Isprobajte boxty u slatkoj verziji uz džemove ili marmelade od naranče i ribizla, uz svježe voće, šlag i čokoladu – verzija je onoliko koliko i naših ukusa.

Boxty s umakom od malina, šlagom i čokoladom Boxty s umakom od malina, šlagom i čokoladom (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT - BOXTY

Sastojci:

  • 250 g pire-krumpira
  • 250 g ribanog sirovog krumpira
  • 220 g glatkog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 250 ml tekućeg jogurta
  • 50 ml mlijeka
  • Ulje ili maslac za prženje

Boxty - irske palačinke od krumpira Boxty - irske palačinke od krumpira (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:

  1. Iskoristite ostatke pire-krumpira od ručka ili ga napravite svježeg. Skuhajte dva srednja krumpira i protisnite ih skupa s maslacem u pire. Pustite neka se malo ohladi.
  2. Dva krumpira naribajte i posolite kako bi ispustili vodu. Potom višak vode istisnite rukama i stavite ga na papirnati ručnik kako bi upio preostalu tekućinu. U smjesu se dodaje mlaćenica U smjesu se dodaje mlaćenica (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio) Smjesa za boxty Smjesa za boxty (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  3. U jednoj zdjeli pomiješajte pire-krumpir, ribani krumpir, jedno jaje, brašno, sol i sodu bikarbonu. Irci smjesi dodaju i mlaćenicu, no ako je ne možete nabaviti, jednostavno tekući jogurt razrijedite s malo mlijeka. Dobro promiješajte sve sastojke u zdjeli do gušće konzistencije nego one na koju smo navikli kod palačinki. Ako znate da ćete ih jesti u slanoj verziji, u ovom momentu smjesi možete dodati i ribani cheddar. Boxty - gustu smjesu oblikujte žlicom Boxty - gustu smjesu oblikujte žlicom (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  4. Zagrijte ulje ili maslac pa na njega dodajte smjesu i žlicom je oblikujte u krug.
  5. Pecite do zlatne boje sa svake strane. Poslužite ih u slanoj ili slatkoj verziji – kao bogat irski doručak uz jaje, šunku ili prženu slaninu, kao grickalicu uz umak od kiselog vrhnja s mladim lukom, koja odlično paše uz pivo, ili kao desert uz fini džem od naranče i đumbira ili uz umak od bobičastog voća, šlag i čokoladu.

Irski doručak - boxty s jajem i prženom slaninom Irski doručak - boxty s jajem i prženom slaninom (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)


Za koju god se verziju odlučili, slatku ili slanu,ne propustite od 14. ožujka posjetiti Lidl, nabaviti sve sastojke za ove jednostavne palačinke od krumpira, ali i uživati u ostalim delicijama i okusima Velike Britanije i Irske.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju