Cvjetača ili karfiol je biljka iz porodice krstašica (lat. Cruciferae). Potječe s Mediterana, a danas se uzgaja u cijelom svijetu.

Može se nabaviti sve od proljeća do kasne jeseni, a neki od nje pripremaju i zimnicu – npr. turšiju – te uživaju u cvjetači u ukiseljenom obliku i u zimskim mjesecima.

Zašto jesti cvjetaču?

  • Cvjetača je niskokalorična namirnica. U 100 grama sadrži tek 25 kalorija zbog čega se njezina konzumacija preporučuje osobama koje žele smršavjeti. Istovremeno obiluje prehrambenim vlaknima koji pružaju osjećaj sitosti i sprečavaju prejedanje.
  • Konzumacija prehrambenih vlakana važna je i za zdravlje crijeva te jamči dobar rad probave. Uz to smanjuje razine lošeg kolesterola te povoljno djeluje na rad kardiovaskularnog sustava.
  • Cvjetača obiluje mineralima – posebice magnezijem i kalijem koji na prirodan način snižavaju visoki krvni tlak, štite srce i krvne žile.
  • Cvjetača sadrži vitamin C i obilje antioksidanata koji snaže imunitet i djeluju protuupalno.
  • Sulforafan u cvjetači sprječava oštećenja vida i razne bolesti oka.

Kako odabrati dobru cvjetaču i pohraniti je?

Najviše zdravstvenih dobrobiti primit ćete ako konzumirate svježu cvjetače. Da je cvjetača svježa prepoznat ćete po boji glavice – cvjetovi bi trebali biti bijeli te čvrsto priljubljeni, a listovi svijetlozeleni i bez vidljivih oštećenja. S druge strane, staru cvjetaču prepoznat ćete po smeđim ili crnim mrljama na cvjetovima, ali i uvenulim listovima.

Svežu cvjetaču stavite u hladnjak u plastičnu ili papirnatu vrećicu. Ovako je možete čuvati do pet dana. Prije nego što je planirate termički obraditi operite je i iskoristite po želji. Svježu cvjetaču možete odmah očistiti, oprasti, narezati na manje cvjetove i zalediti u ledenici te tako spremiti za buduće korištenje.

Kako spremiti cvjetaču?

Cvjetača je kameleon u kulinarskom svijetu – može se stopiti s različitim okusima i transformirati u zanimljiva jela. Imate li dobar blender ili sjeckalicu povrća vrlo brzo i lako možete glavicu cvjetače pretvoriti u niskokaloričnu alternativu riži.

Može zamijeniti i pire od krumpira ili biti baza niskokaloričnog tijesta za pizzu. Od cvjetače se mogu raditi i ukusna variva, slane palačinke i brojna druga jela. Želite li da ima dobar okus, dobro je začinite.

U nastavku teksta dajemo vam ideje za pripremu fantastične cvjetače u kojoj ćete uistinu uživati.

Pohana cvjetača Hrana i piće Bez jaja i ulja: Najlakši recept za finu pohanu cvjetaču s hrskavom koricom

Slika nije dostupna Hrana i piće Nova zvijezda vaše kuhinje: Kako napraviti rižu od cvjetače?

Zapečena cvjetača s ukusnim preljevom Hrana i piće Recept za slastan preljev zbog kojeg će svi napokon zavoljeti cvjetaču

Slika nije dostupna Hrana i piće Hrskavi, a sočni: Isprobajte recept za neodoljive krokete od cvjetače i sira

Slika nije dostupna Hrana i piće Samo 3 sastojka! Recept za fine njoke od cvjetače koje će voljeti bilo koji umak

Pire od cvjetače Hrana i piće Najkremastiji prilog mesnim jelima u kojem možete uživati do besvijesti

Lepinje Hrana i piće Bez straha od debljanja: Lepinje od samo 2 sastojka koje možete jesti do mile volje

Pizza Hrana i piće Bez grama brašna: Recept za proteinsku pizzu-navlakušu sa sirom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju