Sok od gljiva pečenih u pećnici pršti prefinim aromama i okusima - i toliko je pun umamija da bi ga bilo šteta ne iskoristiti. Upravo je to i razlog zbog kojeg vrsni kuhari često spremaju taj kuhinjski eliksir za dodavanje rižotima, tjestenini, kao i povrću. Sok od pečenih gljiva možete iskoristiti i kao veganski dodatak umacima i kremastim juhama. Kako bi jela bila ukusna, koristite ga kao začin i dodajte umjereno.

Sastojci za pečene gljive: 

  • 900 g šampinjona
  • 60 ml maslinova ulja
  • sol, papar
  • 8 do 12 grančica majčine dušice ili ružmarina
  • 2 žlice nasjeckanog peršina, vlasca, estragona ili drugog svježeg začinskog bilja

Priprema pečenih gljiva: 

  1. Gljive očistite i narežite na četvrtine. Namjestite rešetku u središnji dio pećnice pa zagrijte pećnicu na 190 °C.
  2. Gljive prelijte maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Prebacite u lim za pečenje obložen folijom i rasporedite ih u ravnomjeran sloj.
  3. Na vrh dodajte grančice timijana ili ružmarina. Prebacite u pećnicu i pecite dok gljive ne puste tekućinu, oko 15 minuta.
  4. Pažljivo ocijedite tekućinu u posebnu posudu. Vratite gljive u pećnicu i nastavite peći dok ne porumene, ali još uvijek budu mekane, oko 30 minuta.
  5. Izvadite majčinu dušicu ili ružmarin. Prebacite u zdjelu i pomiješajte s peršinom, vlascem ili estragonom. Poslužite odmah.

Mekane kao duša: Recept za japanske palačinke s čokoladom koje se tope u ustima Japanske palačinke Japanske palačinke - 8 Japanske palačinke +10 Japanske palačinke

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju