Posjetite li Portugal, primijetit ćete da 90 posto restorana na svojim jelovnicima nudi ribu i morske plodove. Stoga, nemojte propustiti priliku da isprobate njihovu bogatu ponudu blaga iz mora ukomponiranih u jednostavna, ali i ona kompleksna i nama možda neobična jela koja čine njihovu gastronomsku kulturu.

Bakalar na sto načina – u složencima, sendvičima, salatama, juhama i popečcima, morski plodovi u kombinaciji s mesnim namirnicama u jelima koja bude sve osjetne pupoljke te kremasti kolači glavna su obilježja zemlje pustolova i istraživača.

Složenac od bakalara - 6 Složenac od bakalara - 6 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Inspirirani ponudom ribe u našem obližnjem Lidlu, odlučili smo napraviti ovo jednostavno jelo za koje će Portugalci reći da miriše na dom. Za njega je potrebno samo nekoliko nama sasvim uobičajenih namirnica, kao što su luk, krumpir, češnjak, rajčica i, naravno, bakalar ili bilo koja druga bijela riba. U Lidlu je trenutačno dostupan sušeni slani bakalar, s kojim se izvorno priprema ovo jelo i kojeg inače i mi znamo spremati za blagdane, ali ovaj će složenac biti ukusan i s bilo kojom bijelom ribom poput oslića ili kolje, koje ćemo lako pronaći filetirane i u smrznutom obliku.

Portugalski riblji složenac ''na crveno'' dobra je ideja za svakodnevni ručak, ali i onaj blagdanski.

Složenac od bakalara - 3 Složenac od bakalara - 3 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT – PORTUGALSKI RIBLJI SLOŽENAC

Sastojci:

  • 1 sušeni bakalar ili 500 g smrznutih fileta kolje ili oslića
  • 5 većih krumpira
  • 2 velika luka
  • 1 dl Deluxe maslinova ulja
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 stručak (5 grančica s listovima) svježeg peršina
  • 1 žličica čili pahuljica
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 330 ml Deluxe umaka od rajčice s vinom Barolo

Složenac od bakalara - 7 Složenac od bakalara - 7 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:

  1. Pripremate li sušeni bakalar, ostavite ga da se namače u hladnoj vodi preko noći ili nekoliko sati s jednom izmjenom vode u međuvremenu. Nakon namakanja bakalar stavite kuhati oko pet minuta u kipućoj vodi u velikom loncu, zatim ga procijedite i ohladite te ga rasporedite na veće komade. Koristite li smrznutu ribu, dovoljno ju je samo neodmrznutu ubaciti u kipuću vodu i kuhati oko pet minuta pa izvaditi i ostaviti sa strane dok ne počnete slagati složenac.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Narežite krumpire na tanke kriške, kao i luk. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sitno narezani češnjak, usitnjeni peršin, čili pahuljice, mljevenu papriku i Deluxe umak od rajčice s vinom Barolo. Možete upotrijebiti i običan umak od rajčice, ali ovaj s vinom će dati dodatnu mediteransku aromu. Složenac od bakalara - 15 Složenac od bakalara - 15 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  3. U keramičkoj zdjeli za pečenje slažite red krumpira, red ribe pa red luka te prelijte sve tankim slojem umaka, ponovite isti redoslijed još jedanput i završite mješavinom s umakom od rajčice.
  4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva na 45 minuta ili dok krumpir ne bude mekan. Kada ga izvadite iz pećnice, pričekajte desetak minuta pa ga poslužite toplog. Dobar tek ili kako bi Portugalci rekli: ''Bom apetite!''

Složenac od bakalara - 8 Složenac od bakalara - 8 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Okušajte se u spravljanju drugih portugalskih delicija i tamo barem otputujte okusima. S bakalarom još probajte napraviti pasteis de bachalau, njihove poznate slasne popečke s krumpirom i tom ribom, a za desert uživajte u slastici pastel de nata, tradicionalnom kolačiću punjenom kremom od vanilije. Za sve potrebne namirnice ne trebate otići predaleko, samo do vašeg obližnjeg Lidla.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju