Slatki kruh s limunom vjerojatno se razvio iz duge slastičarske tradicije kolača s limunom i limunovom koricom koji bi mu osiguravali sočnost i fini citrusni osvježavajući okus. Sigurno se pripremao već početkom dvadesetog stoljeća, a kako je stoljeće odmicalo, njegova je popularnost samo rasla. Tajna je vjerojatno u jednostavnosti pripreme i svakodnevnim sastojcima te odličnom rezultatu za vrlo malo uloženog truda.

Ova jednostavna štruca kruha s okusom limuna može se poslužiti kao međuobrok, desert ili čak kao slatki doručak. S vremenom su se pojavile i brojne varijacije klasičnog recepta, pa danas nije neobično u slatki kruh s limunom dodati i mak, borovnice i pistacije, ili ga zalijevati raznim glazurama za bolji okus i još više sočnosti.

Recept koji donosimo recept je za klasičan kruh s limunom s glazurom od limunova soka i šećera u prahu. Za pripremu ćete morati odvojiti tek 20 minuta, a slatkom kruhu će trebati još 50 minuta da se ispeče. Topli kruh zalit ćete jednostavnom glazurom, a po želji ga možete prije posluživanja posipati i šećerom u prahu. Želite li dodati još okusa, u smjesu za tijesto umiješajte 90 grama slanih, grubo zdrobljenih pistacija. Uživajte!

Sastojci za slatki kruh s limunom:

Za kruh

  • 170 g tekućeg jogurta
  • 60 ml svježeg soka od limuna
  • 1 čajna žličica limunove korice, naribane
  • 240 g brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice kuhinjske soli
  • 85 g maslaca, omekšalog
  • 200 g šećera
  • 2 velika jaja

Za glazuru

  • 60 ml svježeg soka od limuna
  • 100 g šećera u prahu, plus za posluživanje

Priprema slatkog kruha s limunom: 

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite kalup za kruh veličine 21,6 x 11,4 centimetra.
  2. U maloj posudi pomiješajte jogurt s limunovim sokom i koricom i ostavite sa strane.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol i isto ostavite sa strane.
  4. Miksajte zajedno maslac i šećer dok se ne sjedine. Umiksajte jedno jaje. Dodajte otprilike 1/4 šalice suhih sastojaka pa umiksajte drugo jaje. Potom naizmjence malo po malo umiksavajte preostale suhe sastojke i smjesu jogurta i limuna.
  5. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup za kruh i pecite 55 do 60 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Provjerite kako kruh napreduje nakon 45 minuta, ako se na površinu prebrzo peče, nastavite ga peći prekrivenog alu-folijom.
  6. Za glazuru u maloj zdjeli miješajte sastojke dok se šećer ne otopi.
  7. Kada je kruh gotov izvadite ga iz pećnice i izbodite vilicom.
  8. Dok je kruh s još vruć zalijte ga glazurom, pričekajte da se upije, pa ga zalijte opet i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi 15 minuta.
  9. Izvadite slatki kruh s limunom iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi prije posluživanja. Posipajte ga šećerom u prahu, narežite na kriške i poslužite uz čaj ili slatki liker.

Topi se u ustima: Recept Jelene Markote za čokoladni banana kruh s pastom od oraha, koji joj je donio pobjedu u Kulinarskom okršaju blogera Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline Jelena Markota i njezin pobjednički tanjur +6 Darko Kontin, Darko Debić, Jelena Markota i Darko Vlašić

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju