Kolači i torte nisu mačji kašalj; slastičari znaju da se potrebno pridržavati recepta jer će teško uspjeti bez vage, a dobro je i imati poneki trik u rukavu.

Sito u ruke

Biskvit će biti prozračniji i bolje će se dignuti ako brašno prije pripreme kolače dobro prosijete. Stoga nemojte preskakati taj korak u receptima i oboružajte se sitnim sitom.

Topla kupka

Koristite li hladna jaja, neće se dobro spojiti s ostalim sastojcima, a kako biste skratili vrijeme koje trebaju provesti na sobnoj temperaturi, uronite ih na desetak minuta u toplu vodu.

Treba znati kada stati

Šećer i jaja potrebno je dugo miksati, sve dok se njihov volumen ne udvostruči, ali dugim miksanjem brašna biskvit za kolače i torte neće biti dovoljno sočan i mekan jer ćete aktivirati gluten.

Hrskavi krumpiri Hrana i piće Običan sastojak za ogromnu razliku: Trik s bjelanjkom za neobično hrskav i savršeno začinjen pečeni krumpir

Veličina jaja

Slastice su poput matematičke formule – sastojke nikada nemojte dodavati odokativno, nego pripremite vagu. Kad je riječ o jajima, u receptima se većinom misli na velika jaja pa izbjegnite korištenje malih.

Tajmning za pećnicu

Nakon što kalup za pečenje biskvita premažete maslacem i obložite papirom za pečenje (koji također namastite, ali nemojte pretjerati da rubovi biskvita ne budu previše tvrdi) vrijeme je za ulijevanje smjese. Nakon što je ulijete u kalup nemojte je previše dirati. Kalup sa smjesom što prije stavite u zagrijanu pećnicu.

Trik s čačkalicom

Tijekom pečenja nemojte otvarati vrata gotovo do samoga kraja, pustite da prođe najmanje polovica vremena predviđenog za pečenje. Pri kraju možete provjeriti je li pečen tako da zabodete čačkalicu. Izađe li čista, biskvit je spreman.

Njoki Hrana i piće Trikovi za savršene njoke: Pogreške zbog kojih su tvrdi, žilavi - ili nedovoljno ukusni

Prava temperatura

Ovisno o vrsti kolača koju pečete, varira i preporučena temperatura, ali standardno je između 165 i 180 stupnjeva. Namjestite li pećnicu na previsoku temperaturu, rezultat bi mogao biti suh kolač.

Mlijeko i liker

Uje daje mekši, a maslac daje čvršći biskvit, a kako bi bio sočniji, kuhari ga često znaju poškropiti šećernim sirupom nakon pečenja. Poslužit će i obično ili kokosovo mlijeko te liker, a za koju god se tekućinu odlučili, nanesite je kistom.

Torta Torta (Foto: Shutterstock)

Da se ne osuši…

Nakon pečenja kolač ili tortu možete prekriti plastičnom, a zatim aluminijskom folijom kako se zbog zraka i vlage ne bi osušio. Na sobnoj temperaturi, bez zaštite, deserti se brzo suše – čak i ako imaju glazuru.

Sol za bolji okus

Iako se dodaje u malim količinama, sol je neophodan sastojak jer naglašava okus drugih sastojaka, poput čokolade i voća, a doda li se bjelanjcima tijekom miksanja, snijeg će biti čvršći. Neki kuhari za čvršći snijeg znaju dodati i malo brašna.

Kada dodajete luk? 5 savjeta za savršeni gulaš koji ćete rado reprizirati Flamanski gulaš Irski gulaš Čili colorado +3 Gulaš od junetine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju