Za savršenu salatu birajte krumpire približno jednake veličine kako bi se ravnomjerno skuhali, a najbolje je odabrati voštani krumpir. Brašnasti će se lako prekuhati i raspadati prilikom miješanja.

Neoguljeni krumpir stavite kuhati u hladnu vodu (tako da budu potpuno potopljeni) kako bi se ravnomjerno skuhao. Vodu nemojte zaboraviti posoliti. Provjerite da li je kuhan tako da ga probodete vilicom. Ako lako prolazi, spreman je za cijeđenje.

Kako bi salata od krumpira bila sočnija, poslužite se trikom vrsnih kuhara i prelijte je povrtnom ili mesnom juhom, a za hrskavost i svježinu ne zaboravite sastojke poput rotkvica i kiselih krastavaca.

Sastojci za salatu od krumpira:

  • 1 kg krumpira 
  • 5 rotkvica
  • 5 srednjih kiselih krastavaca
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 srednje velika glavica luka srebrenca 
  • 250 ml juhe
  • 1 žličica senfa
  • 1 žlica vrhnja
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol, papar
  • nekoliko grančica svježeg peršina

Priprema salate od krumpira:

  1. Operite krumpir pa ga cijelog stavite u lonac hladne vode te ga kuhajte u kori oko 30 minuta. Kad je krumpir kuhan, ubacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše gulio i rezao pa ga ogulite i narežite na ploške podjednake debljine.
  2. Luk očistite i nasjeckajte, dodajte ga krumpiru i pažljivo promiješajte.
  3. U toplu juhu dodajte senf, ocat, ulje, sol i papar, sve dobro izmiješajte i prelijte preko krumpira, lagano protresite zdjelu te ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile.
  4. Kada se ohladi na sobnu temperaturu salatu prema potrebi posolite i popaprite, dodajte sitno sjeckane krastavce, ploške rotkvica i žlicu vrhnja pa promiješajte i stavite u hladnjak.
  5. Prije posluživanja, prema želji, posipajte peršinom.

Fino, brzo i bez puno filozofiranja: 7 jela za ovaj tjedan koja se rade u jednom loncu Varivo od slanutka Dobara Galinhada Njoke s kobasicama +1 Chia puding

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju