Ako netko zna kako se zagrijati toplim napicima, onda su to definitivno Skandinavci. Njihovo kuhano vino pronaći ćete pod nazivima glögg, gløgg ili glögi, a koliko je kuhara, toliko je i "tajnih sastojaka" koji omiljenom napitku daju posebnu slast.

Neki od sastojaka koji su karakteristični za toplu šalicu finskog napitka su upravo kardamom, blanširani listići badema i grožđice. No slobodno se poigrajte i drugim dodacima, kao što je svježi đumbir narezan na tanke ploške, a dodati možete i muškatni oraščić, papar, vanilin ili smeđi šećer. Poželite li, kuhano vino možete i pojačati uz dodatak ruma te raznih likera ili ublažiti jabučnim sokom.

Sastojci za finsko kuhano vino:

  • 1 boca crnog vina
  • 1 štapić cimeta
  • 2 mahune kardamoma
  • 1 zvjezdasti anis
  • korica naranče
  • 2 klinčića

Za posluživanje:

  • kriške naranče
  • grožđice
  • blanširani listići badema

Priprema finskog kuhanog vina:

  1. Ogulite komad narančine kore i narežite je na tri trakice.
  2. Pomiješajte sve sastojke (osim onih za posluživanje) u loncu i zagrijte na laganoj vatri. Ugasite čim provrije.
  3. Procijedite vino u čaše pa ubacite bademe, grožđice i kriške naranče.

Za manje od 1 eura: Deset supermoći korijena s kojim se lakše "preživljava" zima Torta od čokolade, đumbira i čaja Đumbir Škampi na tajlandski +1 Naribani đumbir daje pikantan okus ramenu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju