U domaćim pralinama od čokolade i lješnjaka uživat će baš svi, a i sama priprema veselit će one koji vole izrađivati sitnice. Rezultat neće biti samo sjajnog okusa i teksture, nego će i izgledati odlično, pa uz komad celofana i lijepu vrpcu imate i jako lijepi dar u koji ste uložili dosta truda.

Truda zapravo i nema tako mnogo, ali ćete u nekoliko navrata morati čekati da vam se smjesa ohladi, pa zbog toga ne možemo reći da će praline biti gotove baš odmah, ali na samu pripremu ne biste trebali potrošiti više od otprilike pola sata.

Nakon što kuglice umočite u otopljenu čokoladu, praline možete i uvaljati u posip po izboru, ne moraju to nužno biti drobljeni lješnjaci. Probajte i s kakaom, pistacijama, šećerom u prahu, kokosom, smrvljenim keksima, bijelom čokoladom ili mješavinom cimeta i šećera.

Od količine sastojaka u receptu dobit ćete 16 pralina, pa ako ste ih odlučili pokloniti, nemojte zaboraviti udvostručiti smjesu kako bi vam nešto ostalo i za doma.

Sastojci za fine kremaste praline od lješnjaka i čokolade:

  • 30 g maslaca
  • 1 žlica šećera u prahu
  • ½ žlice meda
  • ½ žlice slatkog vrhnja
  • ½ šalice prženih lješnjaka
  • ¼ čajne žličice soli
  • 1 ¼ čajne žličice vanilije
  • 350 g nasjeckane tamne čokolade (70% kakaa)
  • 80 ml slatkog vrhnja
  • 15 g maslaca
  • prstohvat soli

Priprema pralina od lješnjaka i čokolade:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Manji lim za pečenje obložite papirom.
  3. U drugi lim za pečenje rasporedite lješnjake u jednom sloju i pecite u pećnici 10-15 minuta. Nekoliko puta tijekom pečenja protresite lim. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
  4. U lonac stavite 2 žlice maslaca, šećer, med i ½ žlice vrhnja i kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Zakuhajte i pustite da vrije oko 4-5 minuta, dok ne poprimi svijetlu boju karamela. Dodajte pržene lješnjake, ¼ čajne žličice vanilije i sol te dobro promiješajte. Izlijte dobivenu smjesu u lim i ostavite da se stisne.
  5. Nalomite i usitnite u blenderu. Mrvice neka ne budu sitnije od mrvica zdrobljenih keksa.
  6. Nasjeckajte čokoladu na male komadiće i 150 grama stavite u zdjelu. U loncu zagrijavajte ⅓ šalice vrhnja i žlicu maslaca dok se maslac ne rastopi i nastavite zagrijavati, miješajući dok se ne počnu pojavljivati mjehurići. Dodajte preostalu 1 čajnu žličicu vanilije i prstohvat soli. Promiješajte pa prelijte smjesu preko komadića čokolade. Nježno miješajte da čokolada postane glatka i sjajna. Dodajte mrvice s lješnjakom i dobro promiješajte pa stavite smjesu u hladnjak na pola sata.
  7. Kad se smjesa ohladi, grabite žlicom i oblikujte kuglice. Posložite ih u papirom obložen papir za pečenje i stavite u zamrzivač da se stegnu.
  8. Otopite preostalu čokoladu na pari.
  9. Zabodite čačkalicu u svaku kuglicu (ili dugi štapić za ražnjiće) i svaku kuglicu umočite u rastopljenu čokoladu. Zabodite praline u stiropor ili naopako okrenuto limeno cjedilo ako želite ih ne želite posložiti na ravnu plohu i imati ravni trag na pralinama.
  10. Odmah pospite svaku pralinu mrvicama kojima ste ih odlučili ukrasiti.
  11. Praline ponovno stavite u hladnjak da se stegnu.
  12. Prije posluživanja izvadite čačkalice. 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju