Prošećete li ulicama talijanske Genove, glavnoga grada regije Ligurije, teško da ćete zaobići malene restorane koji se ponose ponudom svojeg domaćeg pesta. Ovaj jednostavni umak, u kojem je bosiljak, uz maslinovo ulje, češnjak i pinjole, glavna zvijezda, okusne pupoljke iznenadit će jedinstvenim bogatstvom okusa, o kojem je teško ne postati ovisan. Uz parmezan, u tradicionalnom receptu nezaobilazan je i sir pecorino od ovčjeg mlijeka.

Pesto genovese dio je talijanske tradicije, a jelo je naziv dobilo prema glagolu u talijanskom jeziku pestare, što znači 'lupati' odnosno 'nagaziti'. Upravo se tako i radi tradicionalni pesto alla genovese, gnječenjem svih sastojaka u mužaru. Smatra se da su ovaj božanstveni umak obožavali čak i stari Rimljani, ali su se umjesto bosiljkom koristili raznim drugim začinskim biljem. Umak s bosiljkom na kakav smo navikli danas u talijansku se kuhinju uvukao sredinom 19. stoljeća.

Pesto genovese Pesto genovese (Foto: Vigor Klaić)

Mudri Talijani pesto alla genovese navodno su preuzeli iz indijske kuhinje, ali ako im se takva činjenica spomene, vrlo vjerojatno će se pošteno naljutiti. Ovaj umak za njih je sveti gral, a čak je i Gospodarska komora u Genovi objavila službeni tradicionalni recept stavljajući tako žig autentičnosti na ovo jelo, zbog kojeg još više volimo Italiju.

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Italije odlučili smo pripremiti jelo koje će vas svojim mirisom i okusom za tren odvesti na ulice Genove. Talijanski kuhari zaklet će vam se u trik zbog kojeg će pesto postati još bolji, a to je dodavanje malo škrobne vode u kojoj se kuhala tjestenina na kraju pripreme umaka. Pesto se tako neće zalijepiti za tjesteninu i pojačat će okus umaka. Pripazite da je tjestenina s kojom ćete sljubiti pesto kuhana al dente, a ostane li vam viška umaka, slobodno ga odložite na hladno i jedite i koji dan kasnije.

Pesto genovese Pesto genovese (Foto: Vigor Klaić)

RECEPT – PESTO GENOVESE 

SASTOJCI:

  • 4 šake svježeg bosiljka
  • 20 g pinjola
  • 30 parmezana
  • 30 g sira pecorino
  • 1 režanj češnjaka
  • Prstohvat soli
  • Ekstradjevičansko maslinovo ulje po potrebi
  • Tjestenina

PRIPREMA:

1. Operite listiće bosiljka i ogulite režanj češnjaka. U mužaru sjedinite bosiljak, pinjole i češnjak te dodajte prstohvat soli. Sve zalijte s nekoliko kapi maslinova ulja da vam umak postane kašast.

Pesto genovese Pesto genovese (Foto: Vigor Klaić)

2. Na kraju dodajte parmezan i pecorino pa još jednom sve dobro izgnječite.


3. U posudu stavite vruću vodu i kuhajte tjesteninu dok ne postane
al dente.

4. Procijedite tjesteninu nakon što je kuhana i sačuvajte malo škrobne vode u kojoj se kuhala. Na tavu dodajte nekoliko kapljica maslinova ulja, tjesteninu i pesto koji ste prethodno pripremili u mužaru pa sve zalijte s malo škrobne vode.

5. Tjestninu i pesto, zajedno sa škrobnom vodom, kratko promiješajte na tavici i pričekajte 2 do 3 minute da se okusi sjedine. Poslužite pesto alla genovese i tjesteninu pa naribajte još malo sira i uživajte u svojem ručku kao pravi Talijani. Dobar tek!

 

Dok ne spakiramo kofere i ne istražimo uživo kako izgleda dolce far niente, odnosno bezbrižnost u punom smislu te riječi, iz udobnosti vlastitog doma vrlo lako Italiju možemo dovesti ravno na svoj stol. U Lidlovu tjednu okusa Italije od 10. do 16. listopada možemo pronaći sve namirnice i delicije zbog kojih ćemo okusne pupoljke počastiti kao pravu gospodu.


 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju