Teško je pronaći loš gelato u Italiji – kako na razvikanim turističkim odredištima koje posjećuju milijuni ljudi svake godine, tako i u malim skrivenim biserima na kojima jedu samo lokalci. No gdje se radi najbolji sladoled u ovoj europskoj zemlji?

Mnogi vjeruju da se odgovor na to pitanje skriva u pitoresknom gradiću San Gimignano na sjeveru Italije. Točnije, na trgu Piazza della Cisterna u gelateriju Dondoli.

Riječ je o majušnom ugostiteljskom objektu u ovom srednjevjekovnom gradiću u Toskani koji biste lako mogli promašiti da ispred njega uvijek ne stoji red ljudi željnih dobrog sladoleda. Nekad ćete čekati 10-ak minuta, a drugi put i po sat vremena.

U gelateriji Dondoli možete naći zanimljive okuse U gelateriji Dondoli možete naći zanimljive okuse (Foto: Shutterstock)

To ne čudi budući da se ova slastičarnica često spominje u poznatim gastronomskim televizijskim programima i najvažnijim svjetskim vodičima. Lonely Planet ju je, primjerice, 2011. godine stavio na top 10 listu najboljih gurmanskih mjesta na svijetu.

Slastičarnica je postala poznata zahvaljujući majstorskim kreacijama njegova vlasnika Sergija Dondolija koji je od malih nogu gajio strast prema pripremi vrhunskog sladoleda, a inspiraciju pronalazio u lokalnim namirnicama, zadivljujućim aromama i okusima.

Putovao je 18 godina Europom i stjecao kulinarska znanja, a svjetsku slavu postigao je 1992. godine nakon što je u San Gimignanu otvorio sada već kultnu slastičarnicu poznatu po kombinacijama naizgled nespojivih sastojaka.

Uz sjajni gelato od klasičnih okusa poput čokolade, lješnjaka ili jagode koji se mogu naći u većini talijanskih slastičarnica, u Dondoliju vrijedi isprobati i neke zanimljive okuse koje nećete naći nigdje drugdje na svijetu.

Sergio Dondoli Sergio Dondoli (Foto: Shutterstock)

Legendarna je njegova Crema di Santa Fina – sladoled od bourbon vanilije s Madagaskara koja se sljubljuje sa šafranom iz San Gimignana i pinjolima iz Pize. Tu je i kremasta i lagano začinjene krema od vanilije po imenu Dolceamaro s infuzijom aromatičnog bilja, obogaćena čokoladnim umakom od naranče i espresso kave, a sve zajedno preliveno zrncima lješnjaka i badema.

Ljubitelji vina svakako moraju isprobati Vernaccia sorbet napravljen od istoimenog toskanskog bijelog vina ili pak Champelmo koji kombinira ružičasti grejp i pjenušac u jednu osvježavajuću kombinaciju koji je prestižni enološki magazin Gambero Rosso proglasio najboljim sladoledom na svijetu 2006. godine.

Zašto je gelato u Dondoliju tako dobar? Majstor tvrdi da ga dvije stvari odvajaju od konkurencije.

"Kao prvo, naše mlijeko vrlo posebno. Nitko u Toskani ili Italiji nema ovo mlijeko. Koristimo sirovo mlijeko s obližnje farme. Ove krave nikad nisu bolesne, ne uzimaju antibiotike. Sretne su, nisu pod stresom i žive dugo – 17 do 20 godina. Kao drugo, naš sladoled je svjež. Kada kupujte sladoled za doma, kupujte proizvod koji je napravljen prije šest mjeseci. Kada uđete u moju gelateriju kupujte sladoled koji je napravljen tog jutra," izjavio je Sergio Dondoli.

Cijena kuglice sladoleda je nešto viša nego u Hrvatskoj, ali na istoj razini kao u ostalim talijanskim gelaterijama. Prodaje se po veličini čašice ili korneta, a stoji između 3 do 7 eura ovisno o željenoj veličini.

Vrijeme je za sladoled: Najslađi pelješki brend pripremio je novi okus za ljeto Croccantino - 7 Croccantino - 6 Croccantino - 5 +4 Croccantino - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju