Slanutak je iznimno fleksibilna namirnica koja je bogata bjelančevinama biljnog porijekla. Može se dodavati juhama, varivima i salatama, od njega se mogu raditi namazi poput humusa, ali i ukusni popečci poput falafela.

Ovaj recept za proteinske popečke od slanutka nadahnut je potonjim jelom, odnosno popularnom izraelskom street food hranom, ali u većem obliku i s dodatnim okusima.

Možemo ih nazvati i svojevrsnim faširancima jer kao što se originalni recept radi s mljevenim mesom, ovi se popečci rade od mljevenog slanutka.

Za izradu ovog recepta potrebno je svega pet sastojaka, no iziskuje određenu dozu organizacije. Ne zaboravite slanutak namočiti u vodi barem večer prije nego što planirate napraviti jelo.

Sastojci za popečke od slanutka: 

  • 340 g artičoka iz konzerve/staklenke
  • 180 g sirovog slanutka
  • 70 g ocijeđenih sušenih rajčica
  • 1 čajna žličica soli
  • biljno ulje za prženje

Priprema popečaka od slanutka:

  1. Namočite slanutak u običnoj vodi 12 do 24 sata prije pripreme jela.
  2. Ocijedite namočeni slanutak od vode i stavite ga u sjeckalicu povrća ili dobar blender.
  3. Usitnite slanutak i stavite ga sa strane. Pripazite samo da ga ne pretvorite u pire.
  4. U sjeckalici povrća usitnite artičoke i sušene rajčice pa sve zajedno pomiješajte s usitnjenim namočenim slanutkom. Začinite sa solju.
  5. Od dobivene smjese napravite "faširance", stavite ih na lim za pečenje i stavite u hladnjak na barem sat vremena da se stisnu.
  6. Zagrijte biljno ulje na tavi na umjerenoj temperaturi pa ispecite popečke otprilike tri do četiri minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Nemojte ih stiskati tijekom pečenja jer bi se mogli raspasti na tavi.
  7. Ispečene faširance poslužite u pecivu s prilozima po želji. Dobar tek!

Kako ispeći carsko meso: Trikovi i recepti za pucketavu koricu i najsočnije zalogaje Carsko meso/Ilustracija Carsko meso Svinjetina s povrćem +3 Hrskavo carsko meso chicharron

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju