Sam, kuharica s bloga Sugar Spun Run majstorica je cheesecakea čije slastice pripremaju i hvale ljudi diljem svijeta. Jedan od njezinih slatkih hitova je gladak i kremast čokoladni cheesecake za koji vam ne trebaju komplicirani sastojci. Korak po korak, uz detaljne upute lako ćete pripremiti desert za koji će se tražiti tanjur više.

Sastojci za čokoladni cheesecake:

Donji sloj:

  • 4 žlice otopljenog maslaca
  • 25 Oreo keksa

Krema:

  • 285 g tamne čokolade
  • 900 g krem sira omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 265 g šećera
  • 1 i ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 160 g kiselog vrhnja
  • 4 velikih jaja

Priprema čokoladnog cheesecakea 

  1. Ostavite jaja, krem sir i vrhnje da se zagriju na sobnu temperaturu. Jaja lagano istucite. Zagrijte pećnicu na 160 stupnja Celzija i zamotajte vanjsku stranu kalupa s obručem od 22 cm folijom (da sastojci ne cure).
  2. Kekse izmiksajte u sitne mrvice. Pomiješajte ih s otopljenim maslacem i promiješajte. Izlijte u kalup i utisnite po dnu i djelomično prema gore na stjenkama posude.
  3. Nasjeckajte čokoladu i zagrijte je u mikrovalnoj pećnici 30 sekundi, dobro promiješajte. Ponovno stavite u mikrovalnu na 15 sekundi i ponovno promiješajte, ponavljajte dok se čokolada ne ujednači i potpuno otopi. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
  4. Pomiješajte omekšali krem sir i šećer pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije pa miksajte na niskoj brzini dok se ne sjedine.
  5. Provjerite temperaturu čokolade. Ne smije biti vruća na dodir, ali niti tvrda. Uključite mikser na nisku brzinu i ulijevajte čokoladu u smjesu sa sirom dok se ne sjedini.
  6. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, miksajući dok se ne pomiješaju nakon svakog dodavanja. Nemojte previše miksati da kolač ne popuca tijekom pečenja. Ostružite stranice i dno zdjele pa ponovno miksajte na niskoj brzini dok se sastojci potpuno ne sjedine.
  7. Kremu ravnomjerno rasporedite preko pripremljenih keksa. Pecite 70-75 minuta ili dok se kolač ne vrati na dodir kada ga lagano dodirnete. Rubovi bi trebali biti čvrsti, a sredina blago drhtava, poput želea. Nemojte ga prepeći jer neće biti kremast.
  8. Ostavite kolač da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga prebacite u hladnjak i hladite najmanje šest sati prije posluživanja. Prema želji ukrasite kolač tučenim vrhnjem ili naribanom čokoladom.

Fino, brzo i bez puno filozofiranja: 7 jela za ovaj tjedan koja se rade u jednom loncu Varivo od slanutka Dobara Galinhada Njoke s kobasicama +1 Chia puding

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju