Po jutru, a i doručku (rekli bismo) poznaje se dan, pogotovo ako se bacite na laganini istraživanje okusa uz kavicu – nakon čega će netko drugi oprati suđe.

Doručak ili rani ručak idealan je povod za druženje, a i ako niste jutarnji tip ništa vas ne sprečava da ukradete nešto vremena samo za sebe i istražite lokacije diljem Lijepe Naše. U nastavku izdvajamo one koje su nam zapele za oko, ili zub, a veselimo se i vašim preporukama omiljenih mjesta i odgovorima na vječno pitanje gdje pojesti dobar doručak. Pa krenimo s mjestima za dobar doručak u Zagrebu.

Doručak u Zagrebu

Balance brunch & bakery

Od granole i zobenih pahuljica s voćem i kikiriki maslacem, do nešto konkretnijih jaja Benedikt s kroasanom ili kajgane s dimljenim lososom, na Šalati se gušta u finom doručku i užini prije ručka. Fina kava s običnim, ili biljnim zamjenama za mlijeko, kao i matcha se pijuckaju od ranog jutra, od sedam preko tjedna i subotom, a vikendom od osam. Na jelovniku ćete pronaći i hvaljeni kroasan s pistacijom, humus, kao i francuski tost s domaćom majonezom. Na cijene bacite oko ovdje. 

Breakfast ToGo - iznutra Breakfast ToGo - iznutra (Foto: Egoist)

Egoist bar

Nimalo egoističan kad je riječ o doručku, popularni bar u Cvjetnom na idealnoj je lokaciji za kavu i doručak nakon šetnje nasipom. Egoist bar Cvjetno radnim danima otvara u pola osam, a vikendom pola sata kasnije. Kroasan s pilećom salatom ili omletom, hrskavom pancetom i aioli umakom koji dolazi uz mini salatu popularan je izbor, kao i palačinke s čokoladom. Navratiti možete i po doručak za van i ponijeti ga u praktičnim kutijama – na sve su mislili. 

Meet Mia

Slastičarnica koja osvaja slasticama i krafnama popularno je mjesto i za brunch. Bilo da se želite razmaziti slasnim kroasanima s domaćim marmeladama ili čokoladnim ganacheom ili više naginjete zdravom jelovniku, u Vlaškoj ćete imati što za birati. Avokado na piru (tostirana focaccia od pirovog brašna, avokado, cherry rajčice), Vege Wrap (tortilja od slanutka, tapioke i špinata punjena humusom, dimljenim tofuom, salatom, rajčicom i tikvicama), kao i domaće bagel pecivo sa sirnim namazom, rikulom i dimljenim lososom ili brioche sa špinatom i sirom neki dio su slasnog menija. A za uravnotežen obrok u Meet Miji, ne zaboravite na desert 😊.

Darling & Shegrts

Doručak njihove bakice Pavice s jajima, sendvičima, slaninom, ajvarom, sirom i vrhnjem ili pak doručak za vel'ke dečke od tri jaja i dva tost sendviča, neke su od jutarnjih radosti u baru Darling & Shegrts, nedaleko od Maksimira. Ukusan doručak po pristupačnim cijenama njihov su zaštitni znak godinama pa ne čudi da se vikendom, u ljupkom interijeru, često traži stol više. Na meniju imaju i štrukle, quiche, razne vrste omleta, pohane palačinke kao i bogate sendviče s piletinom i vučenom svinjetinom.

Kamo na doručak u Splitu?

Feel Green

Feel Green u centru najlipšeg grada na svitu nudi ponešto zdravo, ponešto slatko, a u oba slučaja slasno – bilo da ste više tip za avokado tost s lososom ili volite više dan započeti smoothie bowlom (banana, špinat, avokado, domaće zobeno mlijeko, granola, svježe voće, kokos čips). Imaju i veganske palačinke (domaći chia jam, med, svježe voće), kao i razne vrste kaša. Jedna od popularnijih spaja zobene pahuljice, domaće zobeno mlijeko, kakao, agavin sirup, tamnu čokoladu, banane, kikiriki i kikiriki maslac. Feel Green vrata gostima otvara svaki dan od osam ujutro.

Splitska Coffee & Co.

Radnim danom, od sedam možete navratiti u Splitska Coffee & Co, gdje se od jutra peku palačinke i cimet rolice, kao i tostiraju domaća bagel peciva. Hladno prešani sokovi i dobra kava također su neki od razloga, zašto ovo mjesto u Splitu, nedaleko od Joker Malla ima odlične ocjene gostiju. Bagel peciva pronaći ćete u varijantama s piletinom, mortadelom, purećom šunkom, omletom ili veganski s humusom. Popularne su im i cimet rolice s listićima badema koje ne treba preskočiti.

Stari Plac

Stari Plac popularna je splitska palačinkarnica, u koju se dolazi i na razna druga jela, poput omleta, tortilja s mesom ili povrćem, kao i tost sendviča. Marenda burrito tortilja s dimljenom šunkom, kajganom, mileramom, tartarom i kiseli krastavcima jedno je od jela nakon kojeg nema šanse da ostanete gladni, a zaviriti možete i na jelovnik s palačinkama.

Bombastična Palačinka (nutella, lino lada - bijela, kinder pingui, kinder bueno, čoko bomboni, puding vanilija, sladoled, šlag, preljev čokolada) i Čupava Banana (nutella, banana, kokos, puding čokolada, preljev čokolada) neki su od slatkiša koje ondje možete probati, a jedu se i slane palačinke, kao i pohane. Za oko nam je zapela Bodulska (sir, tuna, kapare, češnjak, peršin, maslinovo ulje, tartar), a i Stari plac (sir, pršut, mozzarela, kukuruz, krastavci, majoneza) zvuči zanimljivo. Palačinkarnica radi od osam, a pronaći ćete je kraj Staroga placa, prvog Hajdukovog stadiona

Gdje se poslužuje dobar doručak u Rijeci?

Kavana-bar Grad

Na adresi Riva Boduli 7b u gradu koji teče pronaći ćete odlično mjesto za doručak ili rani ručak u koje se dolazi od osam sati. Na jelovniku imaju fine sourdough bruschette, poput one s mortadelom, mascarponeom i pesto genoveseom ili gljivama, coleslawom od brokule i domaćeg sira, slatke i slane vafle. Vlasnici Kavane drže i odličnu slastičarnicu Kaokakao u Voloskom, pa se nakon slanog slobodno prebacite na slatko.

Kod Zajca

Kraj Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca pronaći ćete bar koji nosi ime riječkog velikana, jednog od najpoznatijih hrvatskih skladatelja. Kod Zajca godinama slovi kao jedno od najpopularnijih mjesta za jutarnju kavu – posebice vikendom, kada ga se posjeti, nakon tržnice. Kroasani s lososom ili pršutom, razne vrste tosta, omleti i kajgana pripremaju se od jutra, a na stolove stižu i granole te muesli. Kucnuti se možete svježe cijeđenim sokovima, a svaki ponedjeljak od sedam do devet sati časte besplatnom kavom ili čajem – i tako do kraja veljače.

Kancelarija Brunch Bar

Kancelarija u centru Rijeke na adresi Đure Šporera 2A također je jedno od mjesta gdje uz jutarnju kavu možete svratiti i na doručak ili rani ručak. Tost Viši Referent (pršut, šunka, sir, salata, rajčica, umak, blanširano povrće) i tortilja Poslovi s Mora od tune zvijezde su jelovnika, a pronaći ćete i tost Vege tajnicu (sir, salata, rajčica, umak, blanširano povrće: luk, tikvice i paprika), omlete s raznim dodacima. Kancelarija je otvorena za sastanke s jelima od ranog jutra.

Na doručak u Osijek

Slatka Tvornica

Kombinacijom moderne slastičarnice i caffe bara nastala je Slatka Tvornica u ulici Stjepana Radića na broju 30. Iako nije za ranoranioce, vrata otvara od sasvim prihvatljivih deset sati, kada zamiriše palačinke svih vrsta: slatke, slane, pohane i američke debeljuce. Na meniju imaju i kajganu, kako pravu slavonsku sa slaninom i kulenom, tako i nježniju, vegetarijansku sa gljivama i povrćem. Kako biste osigurali dnevnu dozu proteina, tu je i Slavonska tavica (tri jaja, šunka, kulen, slanina, domaći sir, luk, ajvar, tost), kao i Tvornička tavica (tri jaja, marinirani pileći file, grill povrće, cherry rajčice, ajvar, tost).

Brunch&Caffe

Također u Radićevoj ulici, kao i Slatka Tvornica, ali na broju 18 pronaći ćete Brunch&Caffe u kojem cijeli dan možete do mile volje uživati u doručku. Osim omleta, palačinki, vafla i sendviča, imaju i jaja na oko u tavici koja na stol dolaze sa salatom od kus-kusa, ukiseljenim povrćem i focacciom, jaja Benedikt, tipični engleski doručak koji osim jaja spaja kobasice, slaninu i grah, S jelovnika mami slatka, Osječka knedla s pekmezom od šljiva i domaćim kajmakom. Brunch&Caffe otvoren je od osam sati.

Krafne na testu: Omiljena adresa u Zagrebu gdje se ide po krafne s nesvakidašnjim dodacima Krafne iz Proofa 33 - 7 Krafne iz Proofa 33 - 6 Krafne iz Proofa 33 - 5 +3 Krafne iz Proofa 33 - 4

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju