Mesne okruglice sjajan su obrok uz tostirani kruh i kuhanu tjesteninu. Najčešće se peku na štednjaku te poslužuju uz umak od rajčice.

Ako želite uobičajenom jelu podariti novu dubinu okusa - pripremite ih u jednoj tavi, odnosno dovršite u pećnici zajedno s nešto topivog sira i umaka.

Ako na raspolaganju imate tavu od lijevanog željeza, u njoj možete termički obraditi cijelo jelo – od početka do kraja.

Sastojci za mesne okruglice:

  • 600 g mljevene svinjetine
  • 500 g umaka od rajčice
  • 180 g ocijeđenog sira mozzarella
  • 30 g svježih krušnih mrvica
  • 30 g naribanog parmezana
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg origana
  • 1 jaje
  • biljno ulje za prženje

Priprema mesnih okruglica:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, krušne mrvice, razmućeno jaje, naribani parmezan, origano, bosiljak, sol i papar po želji. Dobro promiješajte i od dobivene smjese oblikujte 12 kuglica.
  3. Na tavi zagrijte malo ulja pa na njoj prepržite dobivene kuglice dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
  4. Dodajte umak od rajčice i kratko ga kuhajte dok se ne zagrije.
  5. U tavu dodajte komadiće mozzarelle.
  6. Stavite tavu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite nepokriveno oko 15 do 20 minuta odnosno dok se mesne okruglice termički ne obrade do kraja, a sir ne rastopi i zapeče.
  7. KORISTITE istu tavu za štednjak i pećnicu samo ako imate odgovarajući model.
  8. Poslužite jelo toplo s prilogom po želji. Dobar tek!

Švedski klasik kojem nema premca: Recept za slasne mesne okruglice koje ćete staviti i u sendvič Švedske mesne okruglice - 24 Švedske mesne okruglice - 23 Švedske mesne okruglice - 21 +16 Švedske mesne okruglice - 20

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju