Naša radionica u prosincu mirisala je po prženim lješnjacima i pečenoj bundevi, zimskim mirisima i okusima koji su se sjedinili u jednom otmjenom i neuobičajenom tartu koji je naše polaznice, sve redom Dalmatinke, chef Melkior Bašić naučio napraviti, i to korak po korak.

Izabela je radionicom htjela počastiti svoju prijateljicu Loru, koja inače odlično kuha, dok ona uživa u njezinim specijalitetima. Htjela je da jednom ona za promjenu bude gost, a ne domaćin te da nauči neke nove tehnike.

Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 8 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 8 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Marina je na radionicu također povela svoju prijateljicu, također Marinu, da, kako kaže, pokupe sva moguća znanja vezana za kuhanje, kako bi ljubav kao najvažniji sastojak svojih jela obogatile uz pomoć naučenih tehnika i bile korak naprijed ka njihovim daljnjim kulinarskim planovima. Marine su inače došle s Brača u Zagreb samo zbog radionice, a budući da skupa inače rade torte, ne sumnjamo da im je koristila i za neke nove ideje baš za takvu vrstu slastice.

Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 30 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 30 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Sve namirnice za naš masterclass i ovog smo puta nabavili preko Konzum Klika, zbog čega smo imali više vremena za pripremu. Na ovom smo masterclassu naučili koliko je pri izradi slastica važno točno mjerenje i matematika, ali i koliko je bitno u kuhinji imati pomoć kuhinjskog robota i ostalih pomagača koji nam pomažu da većinu energije uložimo u kreativnost.

Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 24 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 24 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Cijelu izradu ovog deserta pojednostavio je kuhinjski uređaj Kenwood KMIX i njegovi različiti nastavci za pripremu slastica. Prvo su krenuli s izradom krema jer njima treba najduže da se ohlade pa su odmah stavili peći lješnjake i bundevu koji će biti baza dviju krema deserta. Ohlađene tostirane lješnjake potom su ohladili i oljuštili pa preko njih prelili karamelu.
Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 2 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 2 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 16 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 16 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Komade karameliziranih lješnjaka usitnili su pomoću Kenwood Multi PRO GO-a u praline pastu od koje su, uz dodatak bijele čokolade, vrhnja i želatine napravili whipped ganache, koji je odmah otišao na hlađenje kao i onaj koji su napravili od ohlađenog pirea od bundeve, vrhnja, bijele čokolade i želatine.

Dok su se kreme hladile, chef Melkior pokazivao je polaznicama kako se radi sablé, vrsta prhkog tijesta od kojeg se najčešće rade keksi, koja će u ovom slučaju poslužiti kao podloga. To prhko tijesto dobilo je ime po načinu pripreme prilikom kojeg mješavina u početku nalikuje pijesku (na francuskom sablé) jer se prvo svi suhi sastojci pomiješaju s maslacem pa tek onda dodaju jaja. U sablé se mogu dodavati okusi po izboru poput raznih začina, orašastih plodova ili korice agruma, a na ovom masterclassu u njega su dodali bademovo brašno i kakaov prah. Sve su to pomiješali Kenwood KMIX-om i lopaticom za prhko tijesto, a zatim ga također ostavili u hladnjaku.

Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 6 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Ovakve slastice uvijek traže kiselkastu komponentu pa je chef Melkior naučio polaznice kako da naprave gel ili umak od mandarine. Napomenuo im je na što trebaju paziti prilikom izrade gela ako upotrebljavaju agar-agar i kako servirati umak primjerice s ovakvom slasticom.

Polaznice su kušale vina Korlat i na kraju uparili jedno s ovom pravom zimskom i blagdanskom slasticom.

Sablé su izvaljali između dva masna papira i rezačima ih odrezali u kolute te stavili kratko peći na silikonskim podlošcima. Kad su se ohladili, bili su idealna podloga za kremaste vjenčiće.

Radionica u prosincu s Melkiorom Bašićem - 8 Radionica u prosincu s Melkiorom Bašićem - 8 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Kada su se kreme ohladile, bilo ih je potrebno još jednom pjenjačom razraditi kako bi bile pjenaste i lagane, a zatim ih je chef Melkior naučio kako baratati dresirnim vrećicama i servirati otmjenu slasticu. Tart s kremama od bundeve i lješnjaka uz umak od mandarine i malo svježe mente chef Melkior Bašić upario je s Korlat Cabernet Sauvignonom. To je slađe crno vino izrazito tamne, duboke boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem bogatih aroma poput šljiva, borovnica, crnog ribiza i diskretne začinske note. Inače je idealno uz zreli, snažni sir, tjesteninu s četiri vrste sira, pečenu govedinu, pečenu janjetinu, teletinu ispod peke, divljač, tartar beefsteak, sva svečana blagdanska jela, ali i slastice poput štrudle od šljiva ili višanja.

Radionica u prosincu s Melkiorom Bašićem - 2 Radionica u prosincu s Melkiorom Bašićem - 2 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Naravno, polaznice su ponovile ogledni primjerak koristeći i neke svoje kreativne ideje. Ne sumnjamo da će u ovo blagdansko vrijeme sigurno posjetiti obližnji Konzum ili preko Konzum Klika nabaviti sve što im treba kako bi sve to ponovile kod kuće.

Radionica u prosincu s Melkiorom Bašićem - 10 Radionica u prosincu s Melkiorom Bašićem - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju