Bijelo, crno, narančasto, hrvatsko ili strano… kakvo vino pokloniti nekome tko voli vino, a kakvo nekome tko tek ulazi u vinski svijet? Oni koji su birali vino na dar za osobu čiji vinski ukus ne poznaju, znaju kako se biranje može pretvoriti u dugotrajnu potragu za savršenom etiketom. Kako ne biste gubili vrijeme na razmišljanje o tome kakvo vino odabrati, donosimo nekoliko savjeta, odnosno čestih pogreški prilikom kupovine vina.

Boce ispod 10 eura

Kupujete li vino na poklon, potražite boce koje nisu jeftinije od 10 eura. Ne treba kvariti prijateljstva s odabirom jeftinog vina – a niti večer, ako ga osoba kojoj ste ga darovali odluči otvoriti i poslužiti na blagdanskom stolu.

Preskupa boca

Vino ne treba biti previše jeftino, ali niti skupo. Potrošiti stotine eura na bocu vina (ako se ne radi o posebnoj prilici ili posebnom daru za strastvenog obožavatelja vina) gotovo uvijek je nepotrebno.

Kupovanje prema etiketi

Ako vam je stalo do osobe i odabira poklona, vino je bolje birati kod kuće, a ne u dućanu – odnosno istražiti ga na internetu, ili pitati poznavatelja. Kupujete li u zadnji tren vino, najbolje je otići u prodavaonice specijalizirane za vino i porazgovarati s prodavačem koji će vas znati uputiti kada mu kažete otprilike što tražite. Također, imajte na umu da vrsni vinar ne mora nužno imati kreativnog dizajnera etikete pa nemojte suditi bocu prema vanjštini.

Vina koja ne stare dobro

Boce vina koje mogu dugo stajati odličan su dar za ljubitelja vina koji će znati cijeniti takav znak pažnje. Odlučite li se na takav poklon, možete potražiti bocu koja može duže odležati, odnosno vino koje ima dovoljno kiseline i ekstrakta. Pomoći može i udio alkohola, ako je riječ o fortificiranim vinima. Dobri crni pinot, riesling, teran ili plavac mali neki su od kandidata, kao i odležana i macerirana bijela vina te desertna vina.

Pogrešan stil vina

Prilikom biranja vina razmislite uživa li osoba kojoj joj ga kupujete više u bijelim ili crnim vinima. Možda voli slatka vina, ružičasta ili narančasta, mjehuriće ili desertna vina? A možda uopće ne pije alkohol? Ako znate ili se možete prisjetiti što inače voli u čaši, bit će vam lakše pogoditi pravac u kojem treba krenuti. 

U duhu Božića: Najbolje adventske destinacije koje vrijedi posjetiti ovih blagdana Advent u Beču Advent u Budimpešti Advent u Beču +7 Advent u Beču

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju