Sigurno među receptima čuvate onaj jedan koji može spasiti svako događanje. Taj je recept obično isproban i od svih hvaljen, a priprema se jednostavno, po mogućnosti i bez odlaska u trgovinu.

Pronašli smo recept za kekse s glazurom od limuna koje ćete naprosto obožavati i vrlo lako bi se baš ovaj recept mogao naći vašem u posebnom pretincu s receptima koji "uvijek spašavaju stvar". Mi jamčimo za prva dva kriterija, a vi zavirite u recept pa u smočnicu i hladnjak jer vrlo vjerojatno sve sastojke već imate kod kuće.

Glazuru namjerno zovemo maslacem od limuna, a ne kremom jer u nju ne idu jaja. S obzirom na to da u ove kekse idu samo osnovni sastojci, okus će ovisiti o kvaliteti limuna pa kupite neke fine, ružne i domaće, a posebno pazite da su nešpricani jer ćete koristiti i koricu.

Kada radite tijesto za kekse, pazite da ga ne mijesite predugo, kako bi vam keksi ispali meki. Drugih savjeta nemamo, sve piše malo niže. Od količine sastojaka iz recepta dobit ćete 36 kolačića, a za pripremu će vam trebati pola sata, a ukupno, s pečenjem i hlađenjem, nešto više od sat vremena.

Sastojci za kekse s glazurom od limuna:

Za kekse

  • 230 g maslaca, omekšalog
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 žlica sitno naribane korice limuna
  • 1 1/2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 240 g brašna
  • 3/4 čajne žličice soli

Za glazuru

  • 150 g šećera u prahu
  • 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 15 g maslaca, omekšalog
  • sitno naribana limunova korica, za ukras

Priprema keksa s glazurom od limuna:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. U velikoj zdjeli električnim mikserom istucite maslac sa šećerom u prahu dok ne dobijete glatku smjesu, oko 2 minute.
  3. Umutite limunovu koricu i sok, zatim umiješajte brašno i sol i kratko promiksajte da se sastojci sjedine.
  4. Od polovice tijesta napravite prvo kuglice promjera 2 i pol centimetra, rasporedite ih u lim za pečenje i nježno spljoštite. Ostavite dovoljno razmaka među keksima jer će se proširiti.
  5. Pecite 12 do 14 minuta, dok keksi ne dobiju lijepu boju. Na pola pečenja premjestite s više na nižu rešetku i okrenite lim tako da stražnja strana dođe naprijed.
  6. Pustite da se lim za pečenje malo ohladi, a zatim ponovite s preostalim tijestom.
  7. Napravite glazuru. U zdjeli pjenasto miješajte šećer u prahu s limunovim sokom i maslacem dok smjesa ne postane glatka.
  8. Ohlađene kolačiće premažite glazurom od limuna i ukrasite sitno naribanom limunovom koricom. Pustite da se glazura stegne, oko 15 minuta, pa poslužite.

Punjeni orasima, datuljama ili pistacijama: Prhki uskrsni kolačići koji na Bliskom istoku imaju posebno značenje Maamoul - 4 Maamoul - 3 Maamoul - 2 +1 Maamoul - 1

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju