U maslacu je tajna savršeno kremastih rižota, svilenkastih umaka i neodoljivih slastica, a pomoću njega lako možemo napraviti dodatak koji ističe okuse jela, poput primjerice mesa s roštilja.

Namirnice koje imaju izražen ili „peti“ okus, koji se naziva umami, savršen su dodatak za aromatiziranje maslaca koji će pružiti dodatni „kick“ jelima. Inćuni, sir, sojin umak ili primjerice sušena šunka imaju taj prirodni pojačivač okusa pa ih stoga i često u tanjuru spajamo s rižom, tjesteninom ili povrćem.

Za pripremu maslaca koji pršti okusima ne treba vam previše sastojaka, a iskoristiti ga možete u svim slanim jelima uz koji i obični dobro ide.

Sastojci za aromatizirani maslac

  • ½ svežnja peršina
  • 2 fileta slanih inćuna
  • 1 žlica limunova soka
  • 2 češnja češnjaka
  • 250 g maslaca

Priprema aromatiziranog maslaca:

  1. Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekša. Češnjak i peršin sitno nasjeckajte. Inćune isperite pa također nasjeckajte što sitnije.
  2. Maslac zgnječite vilicom pa dodajte ostale sastojke. Kušajte i posolite te popaprite prema ukusu. Zamotajte u plastičnu foliju pa zarolajte u valjak i čuvajte u hladnjaku. Maslac potrošite u roku četiri dana ili ga zamrznite na dva mjeseca.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju