Arepa je temelj kuhinje u Kolumbiji i Venzueli, a svaka regija u tim zemljama ima svoj recept. Riječ je o kukuruznim pogačicama koje se mogu peći na roštilju i pržiti u tavi na štednjaku. One se pune različitim nadjevima ili jedu samostalno u slatkim i slanim varijantama.

Arepe se mogu poslužiti za doručak uz topao kakao, prerezati po pola i nadjenuti različitim punjenima – od obične šunke i sira do pečene piletine, te servirati za ručak ili večeru.

Tradicionalne arepe pripremaju se od kukuruznog brašna po imenu masarepa. Kućanstva u Latinskoj Americi samostalno melju svoje kukuruzno brašno, no ovu mješavinu moguće je nabaviti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu.

U receptu se može upotrijebiti i "obično" kukuruzno brašno, no s njime nećete dobiti odgovarajući okus i teksturu arepe.

Slika nije dostupna Hrana i piće Proteinski kruh: Recept za fine pogače koje se rade bez grama pšeničnog brašna

Sastojci za arepe:

  • 600 ml tople vode
  • 350 g kukuruznog brašna masarepa
  • 150 g naribanog punomasnog sira
  • 50 ml punomasnog mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 2 čajne žličice soli
  • 2 čajne žličice šećera
  • ulje za pečenje

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako fine! Brzi recept za slane pogačice sa sirom koje nećete moći prestati jesti

Priprema arepa:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno masarepa sa soli i brašnom. Dodajte maslac sobne temperature i naribani sir pa sve zajedno pomiješajte.
  2. U brašno postepeno ulijevajte toplu vodu i punomasno mlijeko. Sljubite sastojke u jednu smjesu. Imajte na umu da će smjesa biti ljepljiva.
  3. Pustite da se smjesa odmori nepokrivena u zdjeli oko pet minuta.
  4. Potom podijelite tijesto na deset jednakih dijelova. Formirajte smjesu u kuglice, a potom ih spljoštite vlažnim rukama u pogačicu debljine oko jednog centimetra.
  5. Ispecite ih na zagrijanoj i namašćenoj tavi oko tri minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Arepe bi trebale biti hrskave izvana te mekane iznutra.
  6. Poslužite ih uz prilog po želji. Dobar tek!

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju