Kada govorimo o kulturi roštiljanja na Američkom kontinentu, onda možemo reći da je njihova riječ za način pripreme jela na otvorenoj vatri upravo potekla s ovog otoka u Karipskom moru.

Smatra se da je riječ barbecue došla od riječi domorodačkog naroda Arawak za roštilj napravljen od zelenih grana zvanih barbacoa.

Jamajčansko nacionalno jelo jerk, piletina ili originalno svinjetina s roštilja, povezuje se s Marunima. Odbjegli robovi su koristili upravo pastu od začina kakva se koristi u toj danas čuvenoj marinadi kako bi sačuvali meso od propadanja u bijegu od Britanaca. Takvo marinirano meso potom bi pekli iznad tinjajućih grana barbacoe baš onako kako su to radili starosjedioci Arawak Indijanci.

Jerk piletina - 13 Jerk piletina - 13 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Meso toliko meko da se samo odvaja od kosti i miriše na primamljive začine danas je specijalitet na Jamajci. Iako ćete tamo najčešće naići na jerk piletinu, u ovakvoj marinadi Jamajčani danas pripremaju i ostale vrste mesa, kao i morske plodove poput jastoga i ribe.

Jerk je na Jamajci duboko usađen u gastrokulturu, on je više od jela ili načina pripreme hrane, on je poput roštiljanja kod nas – način življenja i druženja. Oko ovog mesa na vatri se treba potruditi, stalno ga okretati kako bi se ravnomjerno ispeklo, ali i da šećer u marinadi ne zagori i zada onaj gorki okus kožici, koja je u protivnom slatkasto začinjena i nevjerojatno hrskava.

Jerk piletina - 17 Jerk piletina - 17 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Jamajčani uz svoj roštilj najčešće poslužuju karipsku rižu s crvenim grahom, paprikom i mladim lukom, koja se, osim s temeljcem, radi i s kokosovim mlijekom. U hrskavim i začinjenim batačićima i krilcima uživaju uz lagano pivo i osvježavajući koktel pripremljen na bazi ruma, jedeći ih – kako drugačije nego prstima. Mi smo svoju jerk piletinu odlučili napraviti ovaj vikend na sveopće oduševljenje svih na roštiljanju, a za namirnice i sve za roštiljanje nismo trebali otići sve do Kariba već samo do najbližeg Lidla.

RECEPT – JERK PILETINA

Sastojci:

  • 2 manja pileta ili 4 batka, 4 karabatka i 4 krilca
  • 4 mlada luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica suhog timijana
  • 1 žličica ribanog đumbira
  • Sok jedne limete
  • 1 čili papričica
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice pimenta
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 dl sojina umaka
  • 2 žlice ulja

Jerk piletina - 5 Jerk piletina - 5 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Priprema:

  1. U blender stavite sve sastojke osim piletine i miksajte dok ne dobijete glatku gušću smjesu. Možete se poslužiti i štapnim mikserom.
  2. Napravite rez do dva na svakom komadu piletine osim na krilcima i marinadu umasirajte u meso. Ostavite meso pokriveno u marinadi barem dva sata ili preko noći u hladnjaku.
  3. Pecite piletinu na srednje jakoj vatri, a prije pečenja je obavezno malo ostavite na sobnoj temperaturi. Često je okrećite i pecite oko 35 do 40 minuta. Poslužite je uz karipsku rižu – s grahom, crvenom paprikom i mladim lukom.

Jerk piletina - 21 Jerk piletina - 21 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Nakon ove slasne začinjene piletine s hrskavom kožicom nećete pristajati na nikakvu drugačiju, a svaki put kada je pripremite, otputovat ćete okusima na ovaj prekrasan karipski otok. Isprobajte ovaj recept i dovedite dašak Jamajke u svoj dom, a namirnice već danas nabavite u svojem obližnjem Lidlu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju