Ensaimada je tradicionalna slastica s Mallorce, mekano, slatko motano tijesto obilato posipano šećerom u prahu. Naziv dolazi od katalonske riječi saïm, što znači svinjska mast. Danas se često priprema i s maslacem umjesto s masti, iako će zagovornici tradicije tvrditi da je prava ensaimada jedino ona napravljena s mašću.

Ensaimada se može motati u oblik manjih peciva nalik na pužiće ili se, kako kod motanog bureka ili pite, može napraviti veliki puž. U tom se slučaju – baš kao i burek, poslužuje izrezana na trokute. Izvrsno paše uz kavu i toplu čokoladu, pa se rado jede za doručak, ali i kao međuobrok ili desert.

Ensaimada je slastica zaštićenog zemljopisnog podrijetla i postala je vrlo traženi suvenir s Mallorce, pa je tamo na svakom koraku možete kupiti već pakiranu u kutijama koje potvrđuju da je riječ o autohtonom proizvodu, ali ako vam to nije usput, vrlo je jednostavno možete napraviti i sami. Donosimo, naravno "pravi" recept - sa svinjskom mašću. 

Sastojci za ensaimadu:

  • 20 g svježeg kvasca
  • 200 ml vode, mlake
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 550 g brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 200 g svinjske masti (ili maslaca)
  • 3 žlice šećera u prahu
  • ulje

Priprema ensaimade:

  1. U zdjelu ulijte 200 mililitara mlake vode i u nju umrvite svježi kvasac. Pričekajte da se kvasac rastopi, a kada proradi i voda se zapjeni, dodajte šećer, jaja, brašno i sol. Umijesite sve sastojke da dobijete tijesto i zatim ga mijesite 15 minuta, dok ne postane toliko elastično da možete vidjeti kroz njega kada ga razvučete. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom oko pola sata. Izrežite tijesto na četiri dijela i ostavite da se diže još pola sata.
  2. Lagano pobrašnite radnu površinu. Namastite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.

  3. Uzmite jedan komad tijesta i razvaljajte ga u pravokutnik veličine 20x60 cm. Premažite četvrtinom masti. Pustite da stoji dvije minute i ravnomjerno izvucite tijesto koliko ide, da postane skoro prozirno.

  4. S dulje stranice odrežite nožem traku širine otprilike 5 centimetara i položite je na suprotnu dulju stranu pravokutnika. S te ćete strane početi motati tijesto u zmijicu.

  5. Ponovite korake 3 i 4 s preostala tri dijela tijesta.

  6. Svaku zmijicu nježno još izvucite kako bi svaka bila dugačka otprilike jedan metar. Zatim svaku oblikujte u spiralu, ali ostavljajte otprilike 1 cm između zavoja spirale. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i ponovite s preostalim tijestom.

  7. Ostavite u vlažnoj, svježoj (14 do 16 stupnjeva), zatvorenoj prostoriji oko 12 sati. Tijesto je spremno za pečenje kada se digne toliko da se spirale spoje u pune puževe.

  8. Kada je tijesto spremno za pečenje zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i položite lim na gornju policu. Pecite oko 15 minuta u uključenim i gornjom i donjim grijačem i ventilatorom, dok peciva ne dobiju lijepu zlatnu boju.

  9. Ohladite na rešetki za glađenje, obilato posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Gotovo za 5 minuta: Najbolji trik za pizza-tijesto bez dizanja Pizza - 4 Pizza - 3 Pizza - 2 +1 Pizza - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju