Uz nekoliko suhih začina, lako ih možete napraviti i sami, držati ih na polici i iskoristiti kad proradi inspiracija za talijanske, meksičke, indijske – i druge specijalitete. Dodajte ih jelima od mesa i povrća, umiješajte u umake ili iskoristite za marinade.

Talijanska kuhinja

Neki od temelja talijanske kuhinje su svježe začinsko bilje i dobro maslinovo ulje, ali mediteranski štih jelima možete dati i dodavanjem suhih začina. Pomiješajte 1/2 žličice sušenog origana, po žličicu sušenog bosiljka i peršin te, 1 i 1/2 žličice luka u prahu s 1/4 žličice češnjaka u prahu.

Indijska kuhinja

Indijska kuhinja uvelike varira ovisno o regiji, ali određeni začini vladaju mnogim jelima. Recepti se oslanjaju na mirisnu bazu začina, poput garam masale, koji se pirjaju na masti (kao što su ghee, maslac ili ulje) prije dodavanja proteina i povrća. Za indijsku mješavinu iskoristite 2 žlice mljevenog korijandera, žlicu mljevenog kima, 1 i 1/2 žličice đumbira u prahu, po žličicu senfa, češnjaka i kurkume (sve u prahu), po 1/2 žličice mljevenog kardamoma i cimeta te 1/4 žličice muškatnog oraščića. Dodajte i sušeni lovorov list koji uklonite prije posluživanja.

Meksička kuhinja

Pod jakim utjecajem španjolske kuhinje, meksička jela često na popisu namirnica podrazumijevaju meso, kukuruz, grah i sir. Čili papričica glavni je začin u meksičkom kuhanju i sjajna protuteža proteinima. Za mješavinu će vam trebati po žlica korijandera i čilija u prahu, po žličica češnjaka u prahu i kima, 1/4 žličice cimeta i žličica soli.

Kineska kuhinja

Kineska gastronomija se ugrubo dijeli na osam regionalnih kuhinja, što je čini izrazito raznolikom, ali ono što im je uglavnom zajedničko su rižin ocat, sezamovo ulje i sojin umak. Za suhu mješavinu će vam trebati: po žličica češnjaka, đumbira i ljute papričice, 1/2 žličice mljevenog zvjezdanog anisa, 1/2 žličice mljevenog komorača, 1/2 žličice mljevenog cimeta i 1/4 žličice mljevenih klinčića.

Tajlandska kuhinja

Tajlandska kuhinja se oslanja na (često ljute) začine u jednostavno pripremljenim jelima. Iako je poznata po upotrebi svježeg bilja, baza sušenih začina pružit će sjajnu aromu. Pomiješajte po 2 žlice češnjaka i đumbira u prahu, 1/2 žlice kima, žličicu bosiljka, 1/2 žličice mljevenog kardamoma, 1/2 žličice curryja u prahu i 1/4 žličice kurkume.

Mediteranska kuhinja

Jedinstveni okus mediteranske hrane proizlazi iz mješavina začina kao što su za'atar, harissa i ras el hanout koji daju primamljivu aromu jelima od mesa i povrća. Za domaću mješavinu iskoristite: 2 žličice sušenog bosiljka, po žličicu mljevenog korijandera, mljevenog cimeta, sušenog origana i sušenog ružmarina, po 1/2 žličice sušenog timijana, kardamoma u prahu, đumbira u prahu te 1/4 žličice klinčića u prahu. Posebno dodajte i sušeni lovorov list koji uklonite prije posluživanja jela.

Brzo i sa supernamirnicom: Recept za zasitnu salatu od kvinoje i ljetnog povrća Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 10 Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 9 Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 8 +6 Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 7

 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju