Ovaj tradicionalni talijanski uskrsni kolač, u obliku golubice, simbola mira, preliven kandiranim voćem, šećerom i bademima, ukusan je dodatak blagdanskom stolu koji istovremeno nosi i lijepu poruku.

Colomba pasquale tradicionalni je talijanski uskrsni kolač koji se radi  s dizanim tijestom i vrlo je sličan božićnom panettoneu, ali umjesto kandiranim voćem i grožđicama, ukrašava se kandiranim ili suhim voćem, šećerom i bademima.

Colomba je ukusna i sama, a često se poslužuje i s bobičastim voćem, tučenim vrhnjem ili preljevom od čokolade, a jednako dobro paše i uz čašu vina. Jede se kao desert, ali je i odličan međuobrok, pa čak i doručak. 

Biga se priprema večer prije nego što ćete peći kolač i treba odstajati barem preko noći. Osim toga, za Colombu pasquale ne treba vam više od sat vremena: oko pola sata utrošit ćete na pripremu, a još pola sata trebat će da se colomba ispeče.

Sastojci za colombu pasquale:

Biga

  • 120 g brašna
  • 113 ml hladne vode
  • 1/8 čajne žličice suhog kvasca

Tijesto

  • 270 g brašna
  • 8 g kuhinjske soli
  • 1 žlica suhog kvasca
  • 67 g šećera
  • 57 g maslaca, na sobnoj temperaturi
  • 2 velika jaja
  • 1 žumanjak
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1/8 čajne žličice ulja naranče
  • korica 1 naranče, naribana
  • 170 g suhog voća, po izboru, po potrebi nasjeckanog na sitnije

Glazura

  • 1 veliki bjelanjak
  • 3 žlice sitno mljevenih badema
  • 25 g šećera
  • 14 g narezanih badema
  • 28 g šećera, za posipanje

Priprema colombe pasquale:

  1. Večer prije nego što ćete peći kolač, pomiješajte sastojke za bigu. Pokrijte zdjelu i ostavite na sobnoj temperaturi 12 do 15 sati.
  2. Sljedeći dan pomiješajte bigu sa svim preostalim sastojcima za tijesto osim naribane narančine korice i voća. Promiješajte i miksajte mikserom s lopaticama za tijesto oko 12 minuta na srednjoj brzini. Prekidajte miksanje svakih nekoliko minuta kako biste sastrugali sastojke sa stjenki posude. Tijesto će postati elastično i odvajat će se od zdjele iako nećete od njega moći oblikovati kuglu.
  3. Na kraju kratko umiješajte naribanu koricu naranče i suho voće.
  4. Pokrijte zdjelu i ostavite da se tijesto diže 2 sata.
  5. Ako imate kalup za golubicu, tijesto podijelite na dva dijela. Oblikujte veću štrucu od polovice tijesta, a od druge polovice dvije manje štruce. Složite ih jednu uz drugu, tako da je najdulja u sredini. Ako pečete u okruglom kalupu, preskočite ovaj korak.
  6. Stavite „golubicu“ u namašćen ili papirom obložen pleh, odnosno ako pečete colombu okruglog oblika – rasporedite tijesto u lim za pečenje.
  7. Prekrijte čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže još sat ili dva. Pred kraj dizanja zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
  8. Napravite glazuru. Pomiješajte bjelanjak, mljevene bademe i šećer i dobivenom smjesom premažite colombu. Pospite narezanim bademima pa šećerom.
  9. Pecite colombu 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu pećnice na 175 stupnjeva i pecite još 20 minuta ili dok colomba ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
  10. Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi.
  11. Narežite na tanke kriške i poslužite.

Punjeni orasima, datuljama ili pistacijama: Prhki uskrsni kolačići koji na Bliskom istoku imaju posebno značenje Maamoul - 4 Maamoul - 3 Maamoul - 2 +1 Maamoul - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju