1. Birajte uređaje koji vama olakšavaju

Tehnologija kuhinjskih uređaja napreduje iznimno brzo. Nije za očekivati da baš sve možete popratiti, ali pri kupovini novog kuhinjskog uređaja istražite sve novitete i opcije koje su dostupne. Time ćete sigurno olakšati i sebi, ali na posljetku i postati održivi u svom malom kuhinjskom raju. Osim što je važno odabirati uređaje visoke energetske učinkovitosti, važno je proučiti i ostale značajke i mogućnosti. Tako, na primjer, danas se proizvode i prodaju hladnjaci koji su opremljeni tehnologijom koja čuva svježinu namirnica. Odaberete li takav uređaj, rjeđe ćete morati u kupovinu. Time štedite vrijeme i manje prijevozom onečišćujete okoliš. Budući da će voće i povrće duže opstati u svježem stanju, smanjuje se mogućnost propadanja namirnica, a time štedite i svoj novac, ali i čuvate zemlju od nagomilavanja smeća.

Beko je u svoje hladnjake integrirao HarvestFresh™ tehnologiju koja koristi tri energetski efikasne boje koje simuliraju sunčevu svjetlost tijekom dana Beko je u svoje hladnjake integrirao HarvestFresh™ tehnologiju koja koristi tri energetski efikasne boje koje simuliraju sunčevu svjetlost tijekom dana (Foto: Beko)

Takvu tehnologiju, HarvestFresh™, u svoje je hladnjake integrirao i Beko. HarvestFresh™ tehnologija koristi tri energetski efikasne boje koje simuliraju sunčevu svjetlost tijekom dana. Na taj način, ovaj hladnjak oponaša prirodni ciklus sunca i duže čuva vitamine. Naravno, voće i povrće čim je ubrano počinje gubiti vitamine, ali smještanjem u hladnjak s navedenom tehnologijom vitamini će duže biti očuvani.
Ova tehnologija testirana je od strane Intertek-a koji je mjerio razine vitamina C i vitamina A u rajčici, zelenoj paprici, mrkvi, špinatu i celeru koji su bili direktno izloženi svjetlosnoj tehnologiji u usporedbi s uvjetima iz nultog dana, izmjereni u periodu od 5 dana. Osim manje bacanja hrane, na ovaj način pomažete i svom zdravlju jer unos vitamina iz hrane i dalje je najučinkovitiji način da organizam unese sve potrebno.

2. Reciklirajte i kompostirajte

Odvajanje ambalaže ima višestruke koristi. Potrudite se u kućanstvu stvoriti mjesto za plastiku, papir, limenke i staklo te za komunalni otpad. Možda na prvu zvuči kao da ćete morati izdvojiti nekoliko kvadrata prostora samo za organizirano odvajanje otpada, ali u praksi to zapravo ne izgleda tako. Ako uredno odvajate otpad svaka od kanati za smeće ne mora biti velika. Shvatit ćete zapravo koliko se na primjer kanta za papir sporo napuni do vrha jer kada odvajate nikada nemate puno „smeća“. Iako za mnoge odvajanje otpada nije svakodnevna praksa, to bi se trebalo promijeniti. Ako zamislite da sve što odbacite, a ne upotrijebi se ponovno to će završiti na „smetlištu“, odnosno u vodi, zemlji ili zraku, a posljedično i na vašem tanjuru.

Kosti, riblji i mesni ostaci se ne kompostiraju Kosti, riblji i mesni ostaci se ne kompostiraju (Foto: Getty Images)

Kompostiranje je izvrstan način da u svojoj kuhinji budete prijatelj svoje zemlje. Biootpad čine ostaci od pripreme hrane, te vrtni i zeleni otpad. A što treba odlagati u kompost? Najbolje je da se ne zamarate dugim popisima što smije ići u biootpad, a što ne, već jednostavno sve što poželite baciti u biootpad, razmislite želite li da se ponovno nađe na vašem tanjuru. Dakle, kosti, riblji i mesni ostaci se ne kompostiraju.

Sadržaj u posudi za kompost svaka dva do četiri dana treba promiješati kako bi se prozračio Sadržaj u posudi za kompost svaka dva do četiri dana treba promiješati kako bi se prozračio (Foto: Getty Images)

Kompostiranje je moguće i u kući ili dvorištu jednako kako je moguće u stanu, odnosno na balkonu. Potrebno je imati posudu zapremine od oko 60 litara s rupama na dnu. U posudu je potrebno na staviti grančice koje će pomoći u drenaži, zatim tanki sloj kartona te potom oko 10 centimetara suhog lišća. Sve to prekrijete tankim slojem zemlje i temelj za uspješan kompost je gotov. Kako biste izbjegli neugodne mirise, važno je pridržavati se omjera vlažnog i suhog otpada u omjeru 2:1. Sadržaj u posudi za kompost treba i svaka dva do četiri dana i promiješati kako bi se prozračio.

3. Čistite pametno

Jednokratni papirnati ručnici golemo su opterećenje za okoliš. Iako mogu biti biorazgradivi, korištenjem jednokratnih papirnatih ručnika stvarate preveliku količinu otpada. Stoga je svakako bolje koristiti krpe za čišćenje koje nakon uporabe jednostavno možete oprati i ponovno koristiti. Većina krpa, od kvalitetnog materijala, mogle bi u vašem kućanstvu služiti godinama. Na taj ćete način puno pomoći planeti i biti jedan od faktora koji aktivno pridonose ne zatrpavanju Zemlje smećem. Pravi borci za održivost i zaštitu okoliša u kućanstvu svakako preporučuju i korištenje eko proizvoda za čišćenje umjesto kemijskih. Kao što sve dobro dolazi iz prirode, tako i čišćenje može biti učinkovito, a prirodno. Svi recepti za slaganje efikasnih otopina za čišćenje udaljeni su samo nekoliko klikova od vas. Priroda, ali i vaši ukućani te kućni ljubimci bit će vam zahvalni ako se odlučite na eko čišćenje.

4. Izbacite plastiku

Možda na prvu zvuči nerealno, ali alternativa postoji. Ne morate se opterećivati hoćete li baš svaki put uspjeti pronaći alternativu plastici, ali ako to učinite barem jednom dnevno ili barem nekoliko puta tjedno, već ste učinili puno za okoliš. Svake sekunde na zemlji se iskoristi 160 000 jednokratnih plastičnih vrećica. Sva ta plastika, koja nije dobra za naše zdravlje i zdravlje budućih naraštaja, niti za okoliš, završit će u morima, oceanima, poljima, šumama, pa čak i u zraku kojeg dišemo. Najvažnije je izbaciti jednokratnu plastiku pa je poželjno da izbjegavate jednokratne plastične boce i umjesto njih koristite boce od nehrđajućeg čelika. Umjesto jednokratnih plastičnih čaša, koristite čaše od bambusa.


Umjesto jednokratnih plastičnih čaša, koristite čaše od bambusa Umjesto jednokratnih plastičnih čaša, koristite čaše od bambusa (Foto: Getty Images)

Namirnice koje morate pohraniti ili ih nosite sa sobom, nemojte pakirati u plastičnu ili aluminijsku foliju. Ako želite pomoći okolišu, pakirajte ih u voštani papir za umatanje hrane. U kupovini koristite vrećice od organskog pamuka. Imajte na umu da ako baš ne možete uvijek izbjeći plastiku, uvijek je bolje koristiti onu višekratnu. Mali je ovo kotačić u kontinuiranoj borbi za smanjenje plastike, ali usvojite li ovu naviku, uvelike pomažete okolišu koji sada već zaista treba konkretnu pomoć. Budite ta konkretna pomoć.

5. Isprobajte recepte s ostacima ručka

Kuhinja je mjesto u kojem nije uvijek baš sve predvidivo i često se događa da obitelji s više članova jednostavno pripreme previše hrane za obrok. Najbolji način kako da u toj situaciji budete održivi je da naučite pripremati jela od ostataka. Mogu biti i ukusniji od prvotnog jela i važno je samo biti kreativan. Od ostataka pečene piletine koju ste pripremali za ručak uvijek možete napravit salatu i za večeru imati potpuno novi obrok. Čak i kruh star nekoliko dana možete ponovno iskoristiti ako ga prelijete vodom, stavite ga u pećnicu, a potom na narezane šnite stavite malo otopljenog maslaca i češnjaka te dodatno zapecite. Nedostaje li vam ideja kako iskoristiti ostatke hrane, sve ideje i recepti udaljeni su samo nekoliko klikova.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom BEKO po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju