Profesor Baltazar je animirana serija snimana od 1967. do 1978. godine, a i danas se smatra najuspješnijim hrvatskim crtićem u svijetu. Ovu je seriju u Zagreb filmu snimala Zagrebačka škola crtanog filma, a njegov glavni lik s vremenom je postao prepoznatljivi simbol glavnog grada Lijepe Naše.

Unatoč tome, Zagreb nije bio glavna inspiracija za kreiranje Baltazar-grada. Hrvatski akademik, slikar, redatelj, scenograf i jedan osnivača Zagrebačke škole crtanog filma, Zlatko Bourek u razgovoru za Sušačku reviju otkrio je da je nadahnuće za ovo maštovito mjesto pronađeno na sasvim drugom mjestu.



'Kad smo krenuli raditi Baltazara, ideja je bila smjestiti ga u neku urbanu sredinu i kad smo razmišljali što je sve bitno da jedan takav grad ima, nekako nam je odmah na pamet padala Rijeka.

Ja sam tada već dosta puta boravio u Rijeci i ona me uvijek ponovo oduševljavala kao jedan izuzetno uredni, 'cifrani' građanski grad, s tom svojom širokom i dugačkom centralnom ulicom, na čijim se stranama nalaze te velike lijepe starinske zgrade, s lukom koja je odmah pored i na čijem kraju susrećete veliku željeznu brodinu.

Sve to Rijeci daje pomalo surealistični izgled koji nam je baš odgovarao za našu ideju o Baltazar-gradu. Naravno, neki drugi detalji u scenografiji 'inspirirani' su drugim gradovima – primjerice tvrđava po uzoru na onu dubrovačku, Dravski most i slično,
' pojasnio je Bourek.

Više informacija zašto je Rijeka bila inspiracija za kreiranje Baltazar-grada pročitajte u tekstu Sušačke revije, a u videu se prisjetite kako je on izgledao u viziji Zagrebačke škole crtanog filma.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju