1. Jadranske lignje s palentom

Umjesto u dubokom ulju, jadranske lignje popržite na maslinovom ulju, uz luk i češnjak, nešto začinskog bilja i s bijelim vinom, pa poslužite na posteljici od kuhane palente.

2. Engleska riblja pita

Ideju za riblji obrok posudite od Engleza pa ispecite riblju pitu: komadiće omiljene ribe sljubite s korjenastim povrćem i začinskim biljem, stavite u vatrostalnu posudu, pa prekrijte krumpir pireom i naribanim sirom te tako zapecite u pećnici.

3. Salata od dimljene ribe sa žitaricama
Skuhajte leću, pa ju začinite maslinovim uljem, začinskim biljem i 'posolite' dimljenom ribom. Upotrijebiti možete sve od komadića lososa, preko domaće pastrve i sabljarke. Umjesto leće poslužit će i kus-kus ili kvinoja.


4. Grilani losos

Filete lososa ispržite na gril tavi, pa poslužite uz sezonsku salatu. Ako ste u posjedu svježeg lososa, od njega možete napraviti i tartar pa servirati uz umak od hrena i tostirani kruh.

5. Azijsko riblje iskušenje

Ako ste vješti s egzotičnim začinima i balansiranjem okusa – napravite riblji curry, ili curry od morskih plodova pa ga poslužite uz rižu, aromatični umak od jogurta i pogačice.

6. Riblji brudet

Napravite brudet od omiljene ribe s tjesteninom po želji. Za domaći brudet iskoristite više vrsti riba - od škarpine, ugora i grdobine. Na raspolaganju su vam i druge riblje juhe te variva.

7. Oslić ala bakalar
U konačnici, umjesto s bakalarom na Badnjak se možete 'poigrati' oslićem – pripremiti ga na bijelo ili na mornarski. Oslić je odlična riba i za pohanje pa vam uvijek preostaje i priprema klasičnog odreska s prženim krumpirićima.

U našoj fotogaleriji pronađite nadahnuće za blagdanski ručak ili večeru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju