U centru Zagreba, u Varšavskoj 8, na istoj adresi na kojoj se prije 30-ak godina rodio zagrebački fast food s tada hiperpopularnim Ham-Hamom, otvoren je restoran Al Papone. Osim duhovitog imena koje obećava dobro papanje, privukao nas je i jednostavan, ali vrlo maštovit meni: cjelodnevni doručak (jaja, tostovi ili kombinacija tost, kava i svježe cijeđeni sok od naranče), domaći pljukanci s više vrsta umaka i danas neizostavni burgeri.

Grill & pašta bar Al Papone otvoren je prije nekih mjesec dana, ali njegov je tim u gastro vodama već dovoljno dugo da u njima jako dobro zna plivati. Nedavno su osvježili zagrebačku gastro-scenu sasvim drugačijim, gurmanskim tostovima u restoranu i caffe baru Naša priča, a Al Papone konkretniji je nastavak upravo te njihove priče.

Iza simpatične mlade vlasnice Viktorije Akrap stoji čitava obitelj - svaki je član uključen u neki svoj segment posla, mama vodi knjige, brat je talentirani slastičar, a recepte uglavnom potpisuje djed Tomislav Stiplošek, Al Papone glavom i bradom, veliki zaljubljenik u gastronomiju i enologiju, poznat po svojoj TV emisiji i portalu G.E.T. Report, koji se konačno svojoj strasti odlučio i profesionalno posvetiti.

Familijarnost i neka toplina osjećaju se i u samom restoranu koji je uređen jednostavno i ugodno, a atmosferu stvara i nenametljiva glazba, talijanske kancone i francuske šansone, koja je dovoljno glasna da nemate osjećaj da se u prostoru mora šaptati, a dovoljno tiha da vam ne ometa razgovor.

Opuštenost se iščitava i iz menija, koji nije opterećen stilovima i u kojem nema nikakve pretencioznosti, a zajednička je tema tek – izvrsnost sastojaka. Baš nam to naglašavaju i Viktorija i Tomislav kada govore o svome kulinarskom opredjeljenju. Inzistiraju na kvaliteti namirnica, a jela nastaju dijelom iz tradicije, a dijelom iz njihove mašte. Kako sami kažu, stvaraju neki svoj, urbani stil kuhinje.

Domaća se tradicija prije svega vidi u veličini porcija, na prvu je jasno da vas Al Cap… pardon, Al Papone neće pustiti van dok se dobro ne najedete. Gušt je ono što ćete primijetiti i u svakoj liniji na meniju, kao i u razgovoru s vlasnicima i konačno – na tanjuru. Jer ovdje je sve pripremljeno s guštom i od gušta. S guštom se odlazi na Dolac svako jutro po namirnice, s guštom se osmišljavaju novi recepti, s guštom se kuha. A i mi smo s guštom jeli.

Al Papone služi doručak tijekom čitavog dana, a uz jaja na sto načina (4-6,50 eura), ovdje ćete pronaći i vjerojatno najšarenije tostove u gradu - sa špekom i kajmakom, kozicama i avokadom, kulenom ili trganom svinjetinom… da spomenemo tek dio, koje ćete platiti između 3 i pol i 9 eura i biti siti do večeri.

No ono što nas je oduševilo Al Paponeov je Zagrebački doručak (10 eura) koji će vam dati dovoljno snage za radni dan ili, ako ste u posjetu, za obilazak grada. Jaje, sir i vrhnje, teleće hrenovke, prženi špek i kruh – jednostavna, domaća, fina i karakteristična jela za hrvatsku metropolu, a opet nedovoljno često na menijima grada koji je već desetljećima turistički.

Među glavnim jelima dominiraju pljukanci razigranih imena s raznim umacima. Cijena im je prihvatljivih 12 i pol do 17 eura, a mi smo kušali tri (pljukance od rajčice s piletinom u umaku od peršina i meda, pljukance od špinata s lungićem omotanim pancetom u umaku od brusnice i pljukance od tartufa u umaku od dvije vrste šampinjona, bukovača i vrganja) i sigurno ćemo se vratiti kušati i ostale. Okusi su u svakom jelu dobro uravnoteženi, lijepo se osjećaju svi sastojci, a kombinacije sastojaka i aroma su - wow.

Ljubitelji brže hrane i mesa obožavat će Al Paponeove burgere u koje ide juneća pljeskavica od 200 grama i neki sastojci, poput gorgonzole, tartufate i krem sira, koje rijetko srećemo u burgerima, a jako dobro im stoje (10 do 13,50 eura).

Palačinke s pastom od pistacija i čokoladom su za svaku preporuku i, već pogađate, dolaze u skoro prevelikoj porciji, a ovih bi se dana na meniju trebala naći i tri sezonska jela: krem juha od buče, rolada od puretine punjena kesten pireom i gris-knedlice punjene kesten pireom i prelivene čokoladom.

Vinska lista stalno raste, a ukusnu Al Paponeovu hranu možete zaokružiti s više sjajnih etiketa vinarija Perak, Kutjevo, Zdjelarević, Fakin, Tomaz, Bolfan, Terra Madre, Cossetto, Poletti, Kolarić, Voštanić-Klasnić… U ponudi su također i kvalitetni džinovi, koji će, vjerujemo, jako dobro pasati na terasi koja bi se uskoro trebala otvoriti.

Sve u svemu, Al Papone je odlično novo mjesto u centru gdje se možete dobro i fino najesti, a sudeći po svemu što najavljuju meni bi se trebao dovoljno često mijenjati pa ćete morati svako malo vratiti se i provjeriti što ima novoga. Tomislav i Viktorija u razgovoru su nam odali i da su oduvijek željeli imati restoran u koji će se ljudi vraćati zbog hrane. Al Papone će izgleda postati taj restoran.

  Krčma pri dečkima: Slavonac koji u Zagrebu kuha balkanske specijalitete na autentičan način Krčma pri dečkima u Zagrebu - 10 Krčma pri dečkima u Zagrebu - 9 Krčma pri dečkima u Zagrebu - 8 +6 Krčma pri dečkima u Zagrebu - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju