U splitskom kafiću Bocca Gin Bar pokazali su nam kako kod kuće pripremiti tri ljetna džin-tonika za koja vam ne treba „bezbroj“ sastojaka. Bit će dovoljna mirisna zrna pimenta, kardamoma ili papra te cvjetovi hibiskusa koji se mogu kupiti u prodavaonicama začina. Ružičasti papar nježniji je od crnog, pa ne maskira blaža pića, a kardamom pruža finu toplu aromu. Začini koji zagrijavaju tijelo potiču znojenje, a samim time i hlađenje tijela, pa su idealan sastojak koktela koji osvježavaju, ali pod uvjetom da ne pretjerate s alkoholom.  

Kad je riječ o kombiniranju džina s tonikom, u načelu se citrusni i herbalni džinovi dobro slažu s mediteranskim tonicima koji imaju aromu po ružmarinu ili majčinoj dušici. Tonici s mirisom bazge idu s cvjetnim ili svježim vrstama džina, a limunasti dobro paše sa slađim džinom. Robusnijima pak dobro nose aromatične tonike. No što to konkretno znači?

Split - 10 Split - 10 (Foto: NB)

"Bombay, Tanqueray, Gordon’s i Beefeater mogu se kombinirati s „old school“ tonikom kao što je primjerice Schweppes jer ih neće pokvariti citrusi i šećeri. Fever Tree i ostali craft tonici bolje se slažu s istančanim craft džinovima“, savjetuje David Fuhrmann Lim, stručnjak za kulturu koktela i alkoholnih pića.


Sloane's hibiskus

5 cl džina Sloane's dry 
prstohvat cvjetova hibiskusa
10 cl tonika 

Priprema: U šejker stavite hibiskus te ulijte džin i ostavite 3 do 5 minuta. Ulijte u rashlađenu vinsku čašu s nekoliko kockica leda te nadopunite tonikom. Promiješajte i ukrasite narančom.

Papreni One key

5 cl džina One key 
3 zrna kardamoma
10 cl ružičastog papra
korica limete

Priprema: U čašu stavite 5 kockica leda da biste je rashladili pa izlijte vodu. Dodajte džin i tonik te protrljajte zrna kardamoma prstima iznad čaše i ukrasite koricom limete.

Mombasa s pimentom

5 cl džina Mombasa  
2 zrna pimenta
10 cl tonika
korica naranče

Priprema: U čašu stavite 3-4 kockice leda, promiješajte barskom žlicom da je ohladite pa izlijte vodu i ulijte džin. Dodajte tonik i nježno promiješajte dva puta. Svako zrno pimenta protrljajte iznad koktela i ostavite u čaši pa ukrasite koricom naranče.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju