1. Kućica na Bodenskom jezeru, Bavarska

Prekrasne planine kojih je Bavarska puna često skrivaju jednako lijepe rijeke i jezera u kojima možete voziti čamac, kajak ili jednostavno zaplivati. A kao što vidimo, nisu ni loše mjesto za izgradnju drvene kolibe.
Posebno su lijepa jezera Eibsee i Konigssee, a ova naizgled neugledna drvena kućica koja nas je oduševila nalazi se na Bodenskom jezeru, i to njezinome istočnom djelu koje se naziva Obersee ili u prijevodu Gornje jezero. Spomenuto jezero nalazi se u južnom predalpskom području, na tromeđi Njemačke, Švicarske i Austrije.

2. Kućica za odmor u nacionalnom parku Hardangervidda, Norveška

Najveći nacionalni park u Norveškoj raj je za trekkere i planinare, a zimi i za skijaše. Prosječno vrijeme potrebno za obilazak ovog parka je više od četiri sata, a mnogi se odluče u njemu zadržati i do nekoliko dana. Mnoge drvene kućice smještene na zelenim proplancima ili duboko u divljini primamljiv su smještaj za ljubitelje prirode, a u ovom se nacionalnom parku može i kampirati.

Ako se nađete u Norveškoj, svakako posjetite njezin zapadni dio i selo Olden, koje se nalazi na fjordu Nordfjord. I tamo možete odsjesti u slatkim drvenim kućicama koje su posebne po svojim travnatim krovovima.

3. Ribarske kućice u selu Olhos de Agua, Portugal

Iako u ovim kućicama ne možete odsjesti, zbog svog upečatljivog izgleda zaslužile su biti na ovoj listi. Zapravo je riječ o prostoru koji služi za pohranu ribarskog alata. Kućice su smještene podno brežuljka, na samoj obali malog portugalskog ribarskog sela - Olhos de Agua. Ako se ikada nađete na ovom mjestu, ne propustite posjetiti vodeni adrenalinski park ili vožnju brodom s kojeg imate priliku vidjeti dupine.

Plave drvene kolibe Plave drvene kolibe (Foto: Getty)

Ako se ovo mjesto ipak ne nađe na vašoj ruti, neka vam fotografija ovih jednostavnih kućica posluži kao inspiracija za DIY projekt. No krenete li u realizaciju ovog projekta, trebat će vam dobre termo hlače, jakna od flisa i prave radničke čizme jer su temperature kod nas u padu za razliku od onih u toplom Portugalu. U potrazi za takvima komadima, pronašli smo novi Lidlov katalog u kojem osim radničke odjeće možete pronaći alat koji vam treba za obradu drveta, poput ubodne pile.

4. Drvene kolibe u nacionalnom parku Gardena, Južni Tirol, Italija

Južni Tirol mjesto je na kojem možete pronaći pejzaže iz bajke. Čista jezera okružena dugim planinskim stazama smještena među visokim planinama prizori su u kojima se mir može pronaći mnogo lakše. Naiđete li tamo na jednu kolibicu u kojoj ćete provesti barem jedan dan, sigurni smo da se u svakodnevicu vraćate dvostruko opušteniji.

Ove drvene kućice nalaze se u području Dolomitskih Alpa koje se ponose jednim Nacionalnim parkom, Gardena, i nekoliko regionalnih parkova prirode. Već devet godina ovo se geografsko područje nalazi pod UNECSO-ovom zaštitom pa se nemojte iznenaditi ako tamo ugledate orlove, jelene, preslatke svisce ili rogate jelene.

Alpe di Siusi Tirol Italija Alpe di Siusi Tirol Italija (Foto: Getty)

Odsjednete li u ovom planinskom raju, ne smijete propustiti odlazak do poznatih planinskih vrhova Langkofel koji se također nalaze na području Dolomitskih Alpa. Drvene kolibe koje ćete tamo pronaći izgledaju još posebnije upravo zbog igre svjetla i sjene koje stvara planina u pozadini.

5. Planinska koliba na Karpatima, Ukrajina

Pokrivena snijegom, izgleda potpuno izolirano od civilizacije. Međutim, smjestite li se u ovoj planinskoj kolibi u području ukrajinskih Karpata možete njegovati svoj mir, ali i prepustiti se brojnim sadržajima u blizini.

Vrijeme provedeno u ovoj jednostavnoj, ali predivnoj kolibi začinite posjetom tradicionalnog festivala. Ukrajinci stoljećima njeguju folklor prepun ritma i dinamike. Možda i zaplešete!

6. Drvene kućice na pješčanoj plaži, Nizozemska

Za ove male svjetloplave kockaste kolibe vjerojatno vam i ne treba građevinska dozvola. Odlična prilika da sami sagradite ovakvu kućicu i postavite ju tamo gdje vama najviše odgovara. Ove ''blizanke'' nalaze se na pješčanoj plaži na obali Nizozemske. Kako u ovako malenu kućicu sigurno ne stane sanitarni čvor, boravkom u njoj možete iskusiti i robinzonski način života. Avanturisti mogu i isprobati i spavanje na terasi.

Kućice na plaži, Nizozemska Kućice na plaži, Nizozemska (Foto: Getty)

7. Šarene drvene kućice u Vlkolincu, Slovačka

Ovo je mjesto koje će vas osim autentičnim drvenim kućicama oduševiti i vedrim bojama. Vlkolinec je šareno selo u Slovačkoj i također je pod UNESCO-ovom zaštitom. Tom je statusu pridonijela nedirnuta slovačka narodna arhitektura. Prema zadnjim podacima, tamo živi samo 35 stanovnika koji vam, vjerujemo, neće ometati romantičan odmor. U malom selu nalazi se 45 živopisnih kućica koje će vas vratiti u prošlost.

8. Drvene kućice u Eskifjorduru, Island

U ovom šarmantnom selu na istočnom dijelu Islanda crvene kućice nikle su na livadi poput gljiva. Upravo ove drvene kolibice uobičajen su smještaj u Eskifjorduru koji je svoju povijest gradio uz more pa u ovom ribarskom mjestašcu iza povijesnih građevina i zanimljivosti stoje još zanimljivije pomorske priče.

9. Crvene kućice, Finska

Potpuno crvene kao na Islandu ili pak drvene s crvenim obrubima oko prozora kućice su kakve možete naći u raznim ruralnim područjima Finske. Neke služe samo kao saune pa su smještene pored hladnijih jezera ili rijeka, dok su druge duboko u šumama ili na prekrasnim proplancima. Nas su potpuno oduševile svojom jednostavnošću da smo odmah poželjeli napraviti jednu.

Finska kućica uz jezero Finska kućica uz jezero (Foto: Getty)

10. Kućica na kamenu, Švedska

Livade, šume, obale rijeke, u ovom slučaju čak i stijena usred jezera lokacije su na kojima se može smjestiti mala drvena kuća iz vaših snova. Ova u Švedskoj ima čak i malu verandu, a svojim bojama odskače od tipičnog skandinavskog stila crvenih ili neobojenih kućica. Jednu sličnu takvu kućicu možete pronaći i kod naših susjeda, poznatu drvenu kolibu na Drini. 

U našoj galeriji drvenih kućica diljem Europe za koje vam, barem neke, ne treba ni građevinska dozvola inspirirajte se za izgradnju svoje kolibice iz snova, a sve potrebne alate pronaći ćete ovaj tjedan u Lidlu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju