Europa i svijet

Izgubljeni grad uklesan u stijeni koji je postao popularan zahvaljujući holivudskim filmovima

8.3.2019
Petra - 1

Kroz povijest, grad je imao veliku geografsku važnost. Smješten je između Crvenog i Mrtvog mora, pa je kroz povijest bio važan za Egipćane, Arape i Feničane. Također, bilo je i bitno mjesto za transport kineske svile, kao i indijske začine.

Mjesto na kojem je ubijen Cezar uskoro se otvara za javnost

8.3.2019
Largo di Torre Argentina - 5

Kako prenosi Lonely Planet, trenutno se na tom mjestu nalaze samo ruševine, koja je potrebno restaurirati, što će se napraviti uz pomoć modne kuće Bulgari, koja će u obnovu uložiti oko 7 milijuna kuna. „Rim je oduvijek bio najveća inspiracija za kreacije“ – rekao je predsjednik uprave Fendija Jean – Christophe Babin.

Najveći misterij oceana: Što se skriva na dnu Velike plave rupe?

7.3.2019
Velika plava rupa

Velika plava rupa istraživačima je pomogla u razumijevanju nestanka civilizacije Maya, a nova otkrića ukazuju na neobjašnjive nalaze...

Europska zemlja u kojoj je ispijanje piva bilo zabranjeno čak 74 godine

7.3.2019
Island

Nakon desetljeća prohibicije, od 1.3.1989. Islanđani su ponovno počeli uživati u hmeljastom napitku. Danas je država prepuna malih pivnica i zanatskih pivovara, a za pivom su Islanđani doslovno ludi. No, kako je uopće moguće da je sve do '89 pivo uopće bilo zabranjeno?

6 europskih gradova koje bi trebali posjetiti svi zaljubljenici u pivo

5.3.2019
Pivski gradovi - 5

Iako je nekad bio poznat kao prijestolnica cidera, Bristol je postao središte britanske craft scene, koja je s vremenom Britaniji poklonila mnoge mikropivovare.

Proglašen najjeftiniji grad na svijetu za kratki boravak

5.3.2019
Kairo

Jeftine cijene nisu jedino što goste privlači u ovaj grad. Egipat se vratio na turističke karte te je jedna od najbrže rastućih destinacija na svijetu. Tako je primjerice u 2017. zabilježio rast broja turista za ogromnih 55 posto.

Zagrebite ispod površine: Stvari koje niste znali o najpoznatijim svjetskim građevinama

30.10.2017
Građevine

22 tisuće ljudi, tisuću slonova, 28 različitih vrsta kamena i 17 godina – sve to bilo je potrebno kako bi bio napravljen vjerojatno najslavniji mauzolej na svijetu. Taj Mahal slavan je po svojoj simetriji, a ovisno o dobu dana, uvijek je ponešto drugačije boje.

5 europskih "zamjenskih" gradova zbog kojih ćete zaboraviti na Pariz ili London

6.12.2016
Utrecht

Skupu dansku prijestolnicu zamijenite nešto jeftinijim Torinom, koji, iako prekrasan, rijetko se spominje među gradovima koji su "must see" na Čizmi.

Otok s cedrovima starima i 7 tisuća godina na koji turisti dolaze pronaći mir

30.10.2017
Yakushima - 1

Iako površinom malen, Yakushima ima planine više od 2000 metara. Jedno je od najvlažnijih mjesta na zemlji, a lokalci često kažu kako ovdje kiši "35 dana u mjesecu".

Izgubljeni grad golim rukama sagrađen od kamenih gromada teških i po 50 tona

1.3.2019
Machu Picchu - 6

Machu Picchu često se naziva i „izgubljenim gradom Inka“. Razlog tomu je vjerovanje kako Španjolci prilikom osvajačkih pohoda i pokoravanja carstvo Inka nikad nisu našli grad, tako da im je on ostao nepoznat.