Armenija je mala država, često zapostavljena od strane turista. Zbog čega? Možda razlog leži u tome što je kraj veće i impresivnije Turske ili zato što joj je prvi susjed toliko popularnija Gruzija. Zašto je posjetiti? Ova drevna i mistična zemlja još je uvijek "nepokvarena" masom turista, a to, u kombinaciji s njenim ljepotama, dva su glavna razloga.



Njeni stanovnici jedni su od najviše prijateljski raspoloženih ljudi na svijetu, a sama država pravo je leglo povijesti. Neki lokaliteti stari su 6000 godina, a bili vi zaljubljenik u planinske vrhove prekrivene snijegom ili male brežuljke, Armenija će vas jednostavno ostaviti bez daha. A ako vam ovo nije dovoljan razloga da ju stavite na svoj popis, onda će vas privući činjenica da je ovo iznimno jeftina destinacija u kojoj ćete teško potrošiti svoj novac.

Ako putujete u Armeniju morate znati da ćete se kući vratiti zdraviji. Zbog čega? Najduži put koji namirnice trebaju proći da bi došle do vašeg stola je od vrta do kuhinje. Da, ovdje su sve namirnice lokalnog uzgoja i svježe, a Armenija je jedna od onih država koje uvoze jako malo voća i povrća. Zrak je svjež, hrana je svježa. Sve u Armeniji je svježe i zdravo.

> 2 predivne zemlje u kojima će vas držati kao kap vode na dlanu, a cijene su smiješne

Kamo god da pošli uvijek će vas dočekati svježim i domaćim džemovima spremljenim od voća koje je raslo na drveću u dvorištu, domaćim maslacem i svježe pečenim kruhom. Sve je svježe i domaće. Pa tako i vino. Kupovno vino ovdje ćete teško naći, a ako vas ipak ponude time, znajte da im niste draga osoba.

Pravo malo leglo povijesti

Kada putujete u Armeniju to je svojevrsno putovanje kroz vrijeme. Nekad velika civilizacija danas je samo mala državica koja se skriva između Irana i Gruzije, a brani od veće Turske i Azerbajdžana. U vrijeme Otomanskog carstva velik dio stanovnika Armenije bio je ubijen u genocidu kojeg danas rijetko koja država priznaje, a dobar dio građevina uništen je u potresu koji je zadesio ovo područje 1988. godine.



Unatoč svim turbulencijama, Armenci su ponosni na svoju povijest. Armenijska civilizacija nekad se protezala od Perzije do Istočne Europe, a bila je predvodnik u mnogočemu. Tako je ovdje proizvedeno prvo vino, a zemlja je bila prva u svijetu koja je prihvatila kršćanstvo kao državnu religiju.

Najprijateljskiji narod na svijetu

U nekim državama ponos naroda je toliki da se uopće ne pazi na prijateljski odnos prema strancima. U Armeniji je potpuno suprotno. Upravo zato što su toliko ponosni na svoje nasljeđe, rado će vas prihvatiti i ispričati vam bar mali dio toga.

U koji god dio države pošli, uvijek će vas dočekati srdačni stanovnici nudeći vam besplatni prijevoz do grada nakon cjelodnevnog pješačenja, ponuditi vas svježim voćem ili sokom, a sve to samo zato jer su veseli što ste došli. Putovanje u Armeniju posebno je upravo zbog toga, malih iznenađenja i iznimnog gostoprimstva koje će vam uljepšati vaš boravak.

Neki će na prvu pomisliti da je Armenija nesigurna zemlja. Ali zbog njihovog stanja uma, Armenci se prema stancima i njihovoj imovini ponašaju s iznimnim poštovanjem. Tako ovdje nećete morati voditi brigu o tome da će vas netko opljačkati. Šetnja gradom, a da ne morate stalno brinuti o tome da će vam netko "provjeriti" torbu pravo je olakšanje. U Armeniji nitko ne zaključava svoje vozilo, a mnogi od njih ostavljaju i ključeve. Jedini koji bi vas mogli prevariti su taksisti koji će vam naplatiti dolar više nego bi trebali. Bože sačuvaj.



Još niste sigurni?

Ako vas bogata povijest, svježa hrana i prekrasna priroda još uvijek nisu privukle u Armeniju, možda će vas privući činjenica da je ova država jedna od najsiromašnijih na svijetu. Možda ne bi bilo loše da svoje novce potrošite na destinaciji kojoj je potreban svaki euro ili dolar, umjesto na nekim razvikanijim i bogatijim mjestima.

Armenija ima sve preduvjete da postane mala država s velikom ponudom i svako pravo da fokus putnika padne konačno i na nju. Možda ne bi bila loša ideja posjetiti je i istražiti njene ljepote prije nego se to dogodi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju