1. Kaspijsko jezero iznimno je slano – s prosječnim salinitetom od 13 posto – zbog čega ga neki nazivaju i morem zatvorenog tipa. Na njegovim se obalama nalazi čak pet država: Rusija, Iran, Azerbajdžan, Turkmenistan i Kazahstan.
  2. Kaspijsko jezero je geografska depresija, odnosno udubljenje na kopnu ispod razine mora koje je ispunjeno vodom, a nalazi se na -26,5 metara.
  3. Najveća izmjerena dubina nalazi se u južnom dijelu jezera, a iznosi 1025 metara. Kaspijsko jezero je dugo 1200 km, a široko između 210 i 436 km.                                              Zeleno jezero u Austriji - 5 Putovanja Jezero koje nestaje: Čudo prirode samo 3 sata udaljeno od Zagreba
  4. Sjeverni dio jezera je plići i izložen nižim temperaturama. Površina jezera zna biti u potpunosti smrznuta od prosinca do travnja.
  5. U jezero se ulijeva oko 130 rijeka, od kojih je najveća rijeka Volga. Ne čudi, stoga, što se tu može naći oko 79 tisuća kubičnih kilometara vode, odnosno čak 40 posto volumena svih svjetskih jezera.
  6. Jezero je staro oko 5,5 milijuna godina. Nekoć je bilo dio oceana Tetis, koji se od paleozoika do tercijara pružao između Euroazijske, Afričke i Indijsko-australske kontinentalne ploče.
  7. Područje Kaspijskoga jezera ubraja se u najbogatija ležišta nafte i prirodnoga plina u svijetu.                          Aralsko jezero - 1 Zanimljivosti Nekad četvrto po veličini na svijetu, danas "lokva": Jezero koje zbog politike postaje pustinja i groblje brodova
  8. Eksploatacija nafte i plina, ali i klimatske promjene dovele su do velikog zagađenja jezera, koje prijeti svom životu.
  9. U jezeru živi oko 400 endemskih vrsta, od čega i vrlo rijetka vrsta slatkovodnog tuljana.
  10. Kaspijsko jezero dom je beluga jesetre, od čije se ikre radi najskuplji kavijar na svijetu. Kilogram beluga kavijara može doseći cijenu i od 80 tisuća kuna.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju