Crkva sv. Jurja u Lalibeli u Etiopiji često se naziva osmim čudom svijeta. Riječ je o monolitnoj crkvi i mjestu hodočašća za vjernike Etiopske pravoslavne tevahedo crkve u regiji Amhara koja je izrezbarena u sedimentnoj stijeni vulkanskog porijekla.

Iako se na prvi pogled čini kao da je propala u zemlju, zapravo je rezbarena u smjeru "prema dolje“. Dimenzije kompleksa su 25 x 25 x 30 metara.

Danakilska pustinja - 5 Putovanja Temperature više od 50 Celzijevih stupnjeva: Je li ovo najokrutnije mjesto za život na Zemlji?

Dao ju je izgraditi etiopski kralj Gebre Meskel Lalibela iz dinastije Zagaj krajem 12. stoljeća jer je želio stvoriti novi Jeruzalem.

Na tom području ima sveukupno 11 crkava izrezbarenih iz stijene koje se nalaze na popisu UNESCO-ove Svjetske baštine, no upravo se ova posvećena sv. Jurju smatra najpoznatijom.

Promatrate li fotografije crkve iz zraka, učinit će vam se da je nemoguće ući u nju. Ne brinite se, ne trebate do nje skakati. U blizini je napravljen kanjon koji se pretvara u tunel, a on vodi do crkve.

Milenijski križ na planini Vodno - 2 Zanimljivosti Gigant od 66 metara! Najveći križ na prostoru bivše Jugoslavije

U crkvi se nalazi jednostavan oltar posvećen sv. Jurju te replika Kovčega saveza u kojem su se nalazile kamene ploče s Deset zapovijedi. Potonji dio nije otvoren za javnost.

Kako zapravo izgleda neobična crkva, provjerite u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju